Kada će i hoće li biti spremni Covid pasoši u BiH?

Vijesti 24. maj 202119:43 0 komentara
N1

Stigle su nove doze vakcina u BiH - više od 11 hiljada doza Pfizera. Bh. zvaničnici evropskim poručuju nelagerujte vakcine nego nam ih prodajte. Od brzine imunizacje stanovništva ovisit će i uvođenje tzv. COVID pasoša u BiH. Iako se njihovo izdavanje najavljuje već za juli ili august, ipak zbog nerazjašnjenog sistema baze podataka teško je vjerovati da će taj rok biti ispoštovan,

Lisabon, Rim, Venecija, Madrid, Paris ili obale Grčke neke su od destinacija za koje bi mogli i ovog ljeta ostati uskraćeni državljani BiH. Zemlje EU na osnovu COVID pasoša može odlučiti hoće li dozvoliti ulazak trećih zemalja: za sada je to dozvoljeno državljanima Australije, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda i Kine uz potvrdu uzajamnosti, a šta sa BiH?

Kao što je jasno predviđeno prijedlogom za ‘digitalne zelene potvrde’, Evropska unija radi na tome da osigura da su ove potvrde kompatibilne sa sistemima u zemljama izvan EU.

Procesi koji se budu dešavali unutar EU biće usaglašeni sa onima u BiH, uvjerava zamjenik ministarice civilnih poslova Siniša Ilić, tvrdeći da će u slučaju povećanja imunizacije već prvi pasoši biti izdati u julu ili augustu.

Što se tiče možemo očekivati u drugoj polovini godine, navjerovatnije juli i avgust. Tome će prethoditi ministarske konferencije enitetskih ministarstava zdravlja i Brčko distrikta“, rekao je Siniša Ilić, MCP BiH.

No ukoliko je suditi po bazi podataka do pasoša / certifikata/ potvrde ili koji već zvanični naziv bude korišten, biće vrlo teško. Tehničku podršku sa svojom evidencijskom bazom pružit će Agencija za identifikacione dokumente BiH, potvrđeno je za N1, ali i je dalje nejasno kako objediniti one koji su prebolovali COVID, vakcinisane i revakcinisane, a naručito one u susjednim zemljama

Mi izvještavamo Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sa našim izvještajima. Negdje oko 3.000 ima prijavljenih naših sugrađana koji su se vakcinisali negdje van KS, opet je to pitanje za njih kako će stimulisati te ljude da se prijave da bi imali evidenciju. Svi koji su se vakcinisali mimo KS su dobili potvrde pa mogu priložiti to“, istakao je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u KS.

Kada govorimo o imunizaciji moramo naglasiti da su se neke stvari u međuvremenu promijenile. Prema akcionom planu najnovija informacija je da osobe koje su preboljele koronavirus primit će samo jednu dozu vakcine, bez obzira na vremenski period od preležane infekcije jer imaju ranije stečeni imunitet“, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva KS.

Jedno je sasvim jasno, brzina implementacije COVID pasoša ovisi o brzini imunizacije. Pristigle su nove Pfizerove vakcine, njih 11.700 doza, a novi kontigent se očekuje već za nekoliko dana. Bh. zvaničnici sa jasnim porukama evropskim.

Poziv zemljama EU da ne lageruju vakcine, da ne nude donacije već da nam omoguće da kupimo dovoljno vakcina za građane“, poručio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ne precizirajući kojim vakcinama, uz podatak da će ih biti 7.000, nadležni u KS najavljuju novi krug vakcinacije u Zetri. Konkretniji su bili u ZDK, navodeći kako su pristigle određene doze Pfizera za vakcinaciju i AstraZenece za revakcinaciju medicinskog osoblja. Pristiglo je i dodatnih 45.000 vakcina za drugi bh. entitet – Republiku Srpsku gdje se po ustaljenoj dinamici, koju mnogi kritikuju kao vrlo sporu i tromu, nastavlja proces vakcinacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!