“Kada se nismo bojali Miloševića i JNA, što bi se sada nekoga bojali”

Vijesti 12. aug 202221:00 > 21:00 24 komentara
FENA

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je tribina Stranke demokratske akcije na temu „Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“.

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, istaknuvši u uvodu obraćanja da posljednji skupovi stranke po brojnosti i energiji podsjećaju na period njenog osnivanja 1990. godine.

“Ovdje je zaista srce Bosne. Kada uzmemo sve ono što se odnosi na našu zemlju, na državu, na narod, ekonomiju, stranku, kada bi svugdje u BiH bilo kao što je to ovdje, onda bi svi problemi bili riješeni”, kazao je Izetbegović.

Svijet i odnos snaga u njemu se, smatra Izetbegović, radikalno mijenjaju, a sve te promjene, dodao je, imaju odjek na odnose u BiH.

“Najkonkretniji utjecaj na stanje u BiH imaju susjedne zemlje i sa njima povezane političke snage u BiH. U vremenu koje je pred nama morat ćemo ponovo braniti vrijednosti za koje smo se izborili, mir, stabilnost, cjelovitost zemlje, identitet, vjeru, sistem vrijednosti. Da je sreće, pameti, razuma, korektnosti, to ne bi bilo tako. Sve što očekujemo od aktera u susjedstvu jeste da poštuju međunarodne ugovore i dobrosusjedske odnose”, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o unutarnjim destruktivnim snagama, Izetbegović je izdvojio nasrtaje na ustavnopravni poredak BiH iz entiteta RS, te blokade, opstrukcije i pokušaje pritisaka u režiji HDZ-a BiH.

“Mi smo narod koji se ne pritiskuje. Mi smo dobri ljudi. Nad nama se ne može vladati. Bošnjacima se ne može naređivati. Niko nikada, što kaže Alija, nije vladao Bosnom, samo mu se to činilo. Kada se nismo bojali Miloševića, JNA, sile, što ćemo se nekoga sada bojati. Kako to ne prepoznaju”, kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju bošnjačke i ljevičarske stranke, Izetbegović je poručio da bi one trebale biti dio jedinstvenog bloka, skupa sa SDA, u borbi za interese države. Međutim, to, smatra Izetbegović, nije slučaj jer je tim strankama, kako je kazao, jača mržnja prema SDA nego ljubav prema državi.

“Ljevičarske stranke nisu napravile nikakav prodor 27 godina na prostoru gdje dominantno žive Srbi i Hrvati. Da je sreće, oni bi bili jedan kohezivni faktor. Bilo bi ih svugdje, i među Bošnjacima, i među Hrvatima i Srbima. Ja bih im tada skinuo kapu. Međutim, oni su se okomili isključivo na SDA i pomalo namiguju već, nude neke koncesije Dodiku i Čoviću”, izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, podsjetio na pokušaj nametanja izmjena od strane OHR-a i ranije pritiske kojima je bio izložen u Neumu i Sarajevu.

“Narod je prepoznao te pritiske. Meni su ljudi, i ne znajući o čemu se precizno radi, govorili da ne dam, da ne popuštam. Tačno su osjećali pritisak, da se ide linijom manjeg otpora na naš račun. Nije mi ni u jednom momentu palo na pamet da nešto prihvatim što je na naš račun jer je meni svakoga od njih lakše pogledati u oči i reći da nešto neću nego vama doći i pogledati u oči i reći da sam prihvatio nešto što se ne da poslije popraviti. Vi ste jedini kojima ja polažem račune”, poručio je Izetbegović.

SDA, dodao je, uporno poziva na saradnju i razum, te će nastaviti to raditi jer je SDA, kako je kazao, politički monolit sa emocijom, referencama i iskustvom u političkoj borbi.

“Mi smo na svaki problem imali odgovor, i u protekle tri decenije i u proteklom mandatu. Sada su nas udarila i poskupljenja. I na njih ćemo imati odgovor”, poručio je Izetbegović.

Podsjetio je na brojne riješene probleme u posljednjem mandatu, poput stalnih protesta radnika kojima nije uvezan radni staž, zatim Penzionog fonda FBiH koji je bio u dubiozi, te neriješenih obaveza prema ratnim vojnim invalidima, ali i nasrtajima na ustavnopravni poredak BiH od strane Narodne skupštine RS-a.

“Šest puta su pokušali oduzeti imovinu i nadležnosti države BiH. Šest puta je odgovorio Pravni tim SDA. Našim apelacijama Ustavnom sudu BiH je to spašeno. Šest prema nula za nas. Niko to nije radio osim SDA”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo važnost nedopuštanja ušutkivanja Bošnjaka i uvođenja autocenzure. Podsjetio je zatim na reakcije na izjavu o „prebrojavanju“.

“Kažu da prijetim jer sam rekao da ćemo se braniti. Sve što mi budemo radili, radit ćemo u okviru Ustava i zakona i radit ćemo to s ponosom. Državne institucije su naša tvrđava koju smo napravili i ona se puno lakše brani nego kad se brani sa ledine kao mi 92. Kažu da CIK ne postoji jer nije sastav onakav kakav bi oni htjeli. Taj CIK će im organizovati Opće izbore. Itekako ima institucija”, poručio je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare