Kada svi bježe, oni idu u vatru

Vijesti 04. maj 202117:42 > 19:19

Svjetski je dan vatrogasaca. Dan kada treba podsjetiti na nesebičan rad vatrogasaca, i činjenicu da kada svi bježe od požara, oni idu u vatru, spašavajući ljude i njihovu imovinu. Naša ekipa posjetila je banjalučku vatrogasnu brigadu.

Opasan, zahtjevan, human i požrtvovan je posao. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, intervenišu u požarima, zemljotresima, poplavama, saobraćajnim nezgodama.

N1

“Puno je groznih iskustava pogotovo kod saobraćajnih nesreća. Meni lično slika dječaka od 17 godina, bio je sa drugom u vozilu i prevrnuli su se i kompletno je auto palo na njega. To mi je scena koja mi se vraća već 15 godina”, priča nam Dalibor Guslov, komandir voda u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka.

Zovu ih građani i kad treba skinuti mačku sa krova, pticu sa drveta, na sve se kažu odazivaju. Istrenirani su da za manje od minut nakon poziva obuku uniformu, na leđa stave boce sa kisikom, uđu u kamion i krenu na mjesto događaja.

“Oprema koju nosimo, sa izolacionim aparatom je teška oko 30 kg. Služi za prolazak kroz vatru, u velikom nas štiti, posebno kaciga prilikom padova. Naravno da nije lako raditi pod tim teretom ali navikli smo”, pojašnjava Guslov.

Nadostatak mlađeg kadra

Daliboru je kaciga spasila život prilikom pada sa pet metara visine. Banjalučki vatrogasci kažu da imaju dobru opremu i da se u to posljednih 15 godina ulagalo ali imaju problem nedostatka mlađeg kadra. Najmlađi vatrogasac u ovoj brigadi ima 45 godina.

N1

“Jednostavno nije bilo konkursa, nije bilo mogućnosti da dođe do primanja nekih novih generacija. A i Zakon o radu nije prepoznao vatrogasce kao nekoga ko ima beneficiran radni staž i nekog ko bi trebao da kraće radi. Naravno da ne može biti vatrogasac neko ko ima 65 godina”, kazao je Miroslav Malinić, komandant Vatrogasne brigade Banjaluka.

Pored visokih moralnih principa, fizičke spretnosti, za vatrogasca je potrebna i škola tehničkog smjera.

“Treba da znamo kako na najbolji način upotrijebimo tu tehniku. Ako niste obučeni kako nešto funkcioniše vama ta tehnika može biti samo smetnja i možete da pokvarite to što koristite”, navodi Malinić.

Adrenalin, teške i opasne situacije kojima su izloženi, noćni rad, sastavni su dio svakog vatrogasca. No, umjesto nagrade za ovu požrtvovanost, banjalučki vatrogasci platu imaju ispod prosječne.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad