Kada vakcine konačno stižu u BiH?

Vijesti 23. mar 202119:16 4 komentara

Kako kasne one ruske vakcine, tako kasne i one naručene putem COVAX mehanizma.

Javnost je o kašnjenju obavijestilo Ministarstvo civilnih poslova

“Prema najnovijoj informaciji, dolazak 24.000 doza rastvarača (diluenta/0,9% rastvor natrijum hlorida) najavljuje se za 24.3. 2021. godine dok 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva dolazi 25.3. 2021.”, kazali su iz Ministarstva.

Problemi su se pojavili i sa onim malim brojem doniranih AstraZenecinih vakcina iz Srbije. Razlog je nepovjerenje u ovu vakcinu, pa su tako u Kantonu 10, dobili svega 500 doza ali ih još uvijek nisu utrošili. Sa dolaskom Pfizera nadaju se da će ipak krenuti intenzivnija vakcinacija

“Cijepljenje inače ide prema planu, krenuli smo sa našim medicinskim radicima i hroničnim bolesnicima starije životne dobi. U ovom trenutku ja ne znam koliko ćemo tačno dobiti, ali sve što dobijemo naravno da ćemo utrošiti sukladno planu kojeg dobijemo”, kazala je Dijana Mamić, Zavod za javno zdravstvo Kantona 10.

Drugačiji primjer je ZDK. 1.480 doza AstraZenece utrošeno je u dva navrata, no to nije bilo dovoljno da se vakcinišu svi medicinski radnici, prvi u protokolu vakcinacije.

“Dobili bismo oko 2.280 doza, ali to se mora podijeliti napola zbog revakcinacije, tako da bi imali 1.140 doza da završimo ovaj proces vakcinacije zdravstvenih radnika u javnim ustanovama i zdravstvenih radnika u privatnom zdravstvenom sektoru”, kazao je Alis Kozić, koordinator za covid vakcinaciju.

612 doza Pfizera predviđeno je za vakcinaciju u Brčko Distriktu, a 750 medicinskih radnika, matematički gledano nedovoljno ni za prvu kategoriju u protokolu vakcinisanja

“Ove prve doze koje dolaze kroz COVAX bit će namijenje zdravstvenim radnicima kojih imamo oko 750”, kazao je Sead Šabić , Odjel za zdravstvo BD.

Dolaskom Pfizerovih doza kako je za N1 ranije potvrđeno u Kantonu Sarajevo započet će i vakcinisanje u staračkim domovima. Dio Pfizerovih vakcina u Republici Srpskoj bit će korišten za vakcinaciju dojilja i trudnica. Kako su nam potvrdili iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo Pfizerove vakcine će prvo u Mostar gdje ih je moguće čuvati u velikim hladnjacima na – 70 stepeni.

Prije raspodjele se očekuje odobrenje Agencije za lijekove iz koje su za N1 potvrdili da je Pfizer već prošao laboratorijsku kontrolu u EU, dok će u BiH biti vršena stručno-administrativna kontrola.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare