Kafa je bh. zvaničnicima prijala, ali nije rezultirala deblokadom i dogovorom

Vijesti 13. okt 202118:55 1 komentar

Nastavlja se blokada institucija Bosne i Hercegovine. I današnji susret i sastanak rukovodstva Doma naroda Parlamenta BiH, ili kafa, kako su je neki nazvali, svima je prijala, ali nije rezultirala deblokadom i dogovorom. I dok jedni pozivaju na razgovore, drugi prizivaju Božje kazne, treći pozivaju na čitanje Ustava.

“Drugarski smo razgovarali o svim izazovima”, “Kava, kahva, kafa bila je uspješna što se tiče toga, sve drugo bilo je na nivou da smo se razumjeli da trebamo sjediti i razgovarati”, “Tako da nećemo za sada imati sjednicu ni Kolegija a ni Doma naroda” – u najkraćem je to zaključak susreta na relaciji Čović – Izetbegović – Špirić, koji je održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Sva trojica zvaničnika svjesni su teške političke situacije u kojoj se nalazi naša zemlja.

“Mislim da dok SNSD, odnosno Narodna skupština RS ne promijeni neke odluke, nećemo moći ništa dogovoriti u ovom formatu. Gospodin Špirić ne želi da ide mimo odluka Narodne skupštine”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH (SDA).

A gospodin Špirić pozdravlja činjenicu da se razgovori uopće odvijaju, te da se oni vode bez posrednika.

“Ako nema razgovora, nema ni dogovora, kako će biti dogovora ako nema razgovora, dakle moraju svi shvatiti da moraju otvoreno razgovarati o svim izazovima. Bosna i Hercegovna nakon 25 godina od Dejtona je u situaciji da visoki predstavnici nameću zakone”, naveo je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH (SNSD).

A zbog posljednje takve odluke, državne insititucije su u blokadi skoro tri mjeseca. Reforme i zadaci i dalje čekaju, a jedna od njih tiče se i izbornog zakonodavstva. Lider HDZ-a je jasan.

“Sa ove sadašnje pozicije nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava Bosne i Hercegovine, jer to je temelj BIH. I referendumsko pitanje temeljno i sve ono što smo dogovarali, a da bi se to promijenilo trebat će dugi, dugi razgovori”, rekao je Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH (HDZ BiH).

Duži ili kraći razgovor mogao bi se uskoro odviti i na relaciji Izetbegović – Dodik, na šta je spreman lider SDA.

“Pa ja sam spreman jedan na jedan razgovarati sa gospodinom Dodikom, da vidim da li se zaista radi o nekim pogrešnim predstavama, možda još ima prostora, možda se još stvari mogu zaustaviti. Znači spreman sam na razgovor i po tom pitanju, ali i pitanju deblokade”, naglasio je Izetbegović.

No, dok se ti razgovori ne dogode, blokada države i njenih institucija bit će nastavljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare