Kajganić: Do kraja godine nekoliko složenih optužnica

Vijesti 20. okt 202212:46 5 komentara
N1

Novoimenovani Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić obratio se medijima nakon imenovanja, gdje je rekao da nema prostora insinuacijama koje su se pojavljivale u javnosti, da je imao kontakte sa licima van pravosuđa.

“Ovo je za mene sada novi teret u životu. Kada budem ostao bez podrške od članova VSTV-a, neću se više baviti ovim poslom.” – rekao je on na početku obraćanja.

Kajganić se osvrnuo i na predmete ratnih zločina, ali i organizovanog kriminala.

“Niko nije zadovoljan rezultatima, ali smo procesuirali zanačjni broj predmeta ratnih zločina. Trećina predmeta se odnosi na lica koja nisu dostupna BiH. Moramo naći način zajedno sa Mehanizmom međunarodnog tribunala i zajedno sa zemljama regije sa kojima smo u kontaktu, da dio optužnica iz tih predmeta prenesemo tim zemljama, jer nema izgleda da će oni biti procesuirani BiH. Preko 300 KTRZ predmeta protiv poznatih izvršilaca, a od tog broja, 1/3 nisu dostupni pravosuđu BiH”, kaže Kajganić.

Vezane vijesti

Fokus rada tužilaca u narednom periodu biće rad na predmetima koji se tiču dešifrovanja kriptovanih aplikacija.

“Ja sad najavljujem da ćemo do kraja godine podići nekoliko najsloženijih optužnica, koje će obuhvatiti i ubistvo načelnika krim. policije Radenka Bašića u Prijedoru, te drugih optužnica koji se tiču zloupotrebe opojnih droga”,  kaže Kajganić.

Kajganić kaže da sve institucije u BiH koje u svojoj nadženosti imaju borbu protiv org. kriminala, imaju probleme u svojim redovima sa licima koja su u dosluhu sa organizovanm kriminalom i u cilju rada Tužilaštva BiH je da takva lica identifikuju i procesuiraju. Komentarisao je i izvještaj Evropske komisije o radu pravosuđa u BiH.

“Mi smo taj izvještaj detaljno pručili i radimo na ispunjavanju naših zadataka što se tiče Tužilaštva. Mi ćemo to uradti. Nije sve do Tužilaštva. Moj će fokus biti na činjenici da zajedno radimo u tom smjeru, ako bude kvačitetnih izvještaja od policijskih agencija, Tužilaštvo će procesuirati lica iz tih predmeta. Pogrešna je slika da u Tužilaštvu postoje dokazi koji su medijski interesantni, a da tužilaštvo neće da podigne optužnicu. takva situacija nije u Tužilašvu. Kako sam rekao, do kraja godine biće do kraja godine velikih otpužnica”,  zaključuje Kajganić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare