Kajganić najavio ozbiljne optužnice za kriminalne skupine iz Sky aplikacije

Vijesti 20. okt 202219:47 1 komentar

Milanko Kajganić novi je glavni državni tužitelj. Potporu mu je dalo 10 članova VSTS-a, nitko nije bio protiv, dok su tri člana bila sudržana. U svome izlaganju kao prioritet je najavio procesuiranje slučajeva ratnih zločina i borbu protiv organiziranog kriminala.

BiH je dobila novog glavnog tužitelja Milanka Kajganića koji je posljednjih godinu dana obavljao dužnost v.d ove funkcije. Predmeti ratnih zločina i organizirani kriminal i korupcija biće u fokusu njegovog rada. Poručio je i kako nema političkih mentora, a ako se dokaže suprotno, podnijeće ostavku.

Više od 300 predmeta ratnih zločina je na čekanju, trećina jer se predmeti odnose na lica koja se nalaze van BiH, pretežno u Hrvatskoj u Srbiji. Treba unaprijediti regionalnu suradnju, poručio je Kajganić, ali i priznao kako u predmetu visoke korupcije kako se kvalificira predmet Pavlovića banke vile Milorada Dodika na Dedinju, saradnja beogradskih vlasti izostaje.

Glavnog tužitelja statistika ne zanima, bitne su kvalitetne optužnice pa tako i u predmetima negiranja genocida kojih je trenutno 40-tak ali i predmetima povezanim sa kriminalnim skupinama iz Sky aplikacije gdje najavljuje vrlo skoro i ozbiljne optužnice na kojima će raditi zajednički istražni timovi.

“Ja sad najavljujem da ćemo do kraja godine podići nekoliko najsloženijih optužnica, koje će obuhvatiti i ubistvo načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića u Prijedoru, te drugih optužnica koji se tiču zloupotrebe opojnih droga”, kaže Kajganić.

Marinko Jurčević, Milorad Barašin, Goran Salihović i Gordana Tadić morali su podnijeti ostavku ili su bili smijenjeni prije isteka mandata. Hoće li Kajganić biti bolji, Halil Lagumdzija predsjednik VSTV-a smatra da ima dobre reference.

“Mnogi parametri se cijene, poklopilo se da je prije tačno godinu bio imenovan za v.d. glavnog tužioca. Prije toga je bio nekoliko godina šef odjela za ratne zločine i zamjenik glavnog tužioca. Njegova profesionalna karijera je poznata, Vijeće je ocijenilo njegov program rada. Bila su određena pitanja i odgovori kandidata na ta pitanja i Vijeće je njemu na kraju dalo mandat u narednih šest godina”, dodao je Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

Kajganić je bio i jedini kandidat za funkciju glavnog tužitelja. Kandidatura Diane Kajmaković kompromitovana je stavljanjem na crnu američku listu, zbog pojavljivanja njenog imena u porukama na aplikaciji Sky, tužioc Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uslove. Da li se trebalo ići na ponavaljanje konkursne procedure? U VSTV-u kažu:

“Dobili smo novog Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dosadašnjeg v.d. na toj funkciji Milenka Kajganića. Nakon što je kandidat Janjić povukao svoju prijavu, koleginica Kajmaković nije prošla test integriteta na podvijeću. Poslovnik nije prekršen i ne zabranjuje ovakvu situaciju, ni na koji način, jer je u konkursnoj proceduri je bilo više kandidata”.

Kajganić je poziciju v.d. glavnog tužioca preuzeo u oktobra 2021. godine kada je smjenjena Gordana Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare