Kajganić: Nisam imao kontakt s političarima koji bi mi mogli ugroziti integritet

Vijesti 20. okt 202210:49 1 komentar
N1

U obraćanju članovima Viskog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić kazao je kako će u fokusu njegovog rada biti revidirana državna strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Kako je naveo, preko 300 predmeta je na čekanju, trećina jer se predmeti odnose na lica koja se nalaze van BiH pretežno u Hrvatskoj u Srbiji.

U tom kontekstu, kazao je kako treba unaprijediti regionalnu saradnju kako bi se ovi predmeti unaprijedili. Dodao je i da ga ne interesuje statistika, već kvalitetne optužnice.

“Složene predmete treba raditi državno tužilaštvo, ostali se trebaju prenijeti na entitete i Brčko distrikt”, ustvrdio je.

Statistika ga ne zanima ni u predmetima organiziranog kriminala i korupcije.

“Osam tužitelja radi na predmetima proizašlih iz Sky aplikacije, desetak policijskih službenika je uhapšeno, a tu su i predmeti protiv nosioca pravosudnih funkcija. Nedostaju nam kvalitetne optužnice. Tužilaštvo BiH ima najveći broj tužilaca i najveći budžet. Imamo kapacitet, stvar je organizacije”, kazao je Kajganić.

Dodao je i kako treba vratiti integritet pravosuđu te da će, za razliku od svoje prethodnice koja je sama dodjeljivala predmete, to prepustiti CMS sistemu dodjele predmeta.

Najavio je i formiranje zajedničkih istražnih timova koji će raditi na predmetia organizovanog kriminala i korupcije.

“Do kraja godine bit će podignut veći broj optužnica protiv organizovanih kriminanih grupa”, naveo je Kajganić te dodao: “Nisam bio u kontatku ni sa jednom političkom ličnošću koja bi mogla narušiti moj integritet. Ako se utvrdi da nisam govorio istinu, podnijet ću ostavku”.

Kajganić koji imače obavlja dužnost v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH pozvan je kao jedini kandidat na sjednicu VSTV-a. Kandidatura Diane Kajmaković kompromitovana je stavljanjem na crnu američku listu, i provjerama koje se vrše zbog pojavljivanja njenog imena u porukama na aplikaciji Sky. Tužilac Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uslove.

Esksperti iz oblasti prava smatraju kako je konkursna procedura bila kontaminirana i da se mira ponoviti. S druge strane, naglašavaju kako se i u posljednjem izvještaju Evropske komisije navodi kako nije bilo napretka u oblasti pravosuđa. Kajganić, podsjetimo, obavlja poziciju v.d.glavnog tužioca od oktobra 2021. godine kada je smijenjena Gordana Tadić.

VSTV danas o imenovanju Milanka Kajganića za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Iako je tokom izvještajnog perioda bilo nekih optužnica i presuda u vezi s visokom korupcijom, ukupni rezultati u oblasti prevencije i suzbijanja korupcije (uključujući onu na visokom nivou) ostaju beznačajni zbog operativne neefikasnosti i političkog utjecaja, navodi se uz ostalo u izvještaju.

Podvijeće VSTV-a koje je sačinjavalo rang listu najuspješnijih kandidata predložilo je da se ponovi konkurs za izbor glavnog tužioca, ali je VSTV odbio taj prijedlog.

U nastavku sjednice očekuje se glasanje s obzirom na to da u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Tužilaštvo BiH predstavlja Biljana Simeunović, a ona neće glasati za izbor novog glavnog tužioca jer se mora izuzeti. Od glasanja bi se trebala izuzeti i članica VSTV-a Željka Radović s obzirom na to da joj je kćerka zaposlena u Tužilaštvu BiH. Ukoliko bude šest-šest glas predsjednika VSTV-a u tom slučaju vrijedi duplo.

Podsjetimo da nijedan glavni tužilac nije do kraja okončao svoj mandat. Marinko Jurčević, Milorad Barašin, Goran Salihović i Gordana Tadić morali su podnijeti ostavku ili su bili smijenjeni prije isteka mandata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare