Kajganić progovorio o odnosu sa Dodikom, Tegeltijom i slučaju ‘Ikona’

Vijesti 27. okt 202218:55 0 komentara

Aktuelna je tema izbornih krađa i manipulacija. Neki pripadnici opozicije ne vjeruju prvom čovjeku bh. pravosuđa Milanku Kajganiću. Navode da je nedostojan funkcije glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, s obzirom da je nedavno izjavio da ova institucija nije nadležna za prevare na entitetskom nivou. Da li ovo znači da se neće baviti prevarama koje je, navodno, radio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, pitali smo direktno Kajganića.

“To ne znači to. Ja ne određujem nadležnosti, one su predviđene krivičnim zakonicima. Okružna javna tužilaštva Republike Srpske nadležna su za zloupotrebe koje se odnose na izbore za tamošnje institucije”, rekao je.

Ipak, naglašava, bavit će se svim onim prijavama koje budu dostavljene Tužilaštvu BiH.

Tako su, primjerice, prekjučer reagovali na prijavu CIK-a i formirali predmet u Tužilaštvu BiH.

“Suština je ovdje da obezbijedimo dokaze, a na kraju nije bitno ko će procesuirati te predmete”, dodao je.

Podcrtava da nije blizak niti sa jednom političkom ličnošću, pa samim time ni sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

“Aposlutno nisam blizak niti sa Milanom Tegeltijom, niti sa Dodikom”, ponovio je.

Kajganića smo pitali i to da li su sporne Dodikove izjave, poput onih od prije nekoliko dana, kada je poručio da će odnijeti 49 posto države na cipelama.

“Neka svako pročita krivični zakon Bosne i Hercegovine kada pričamo o Tužilaštvu BiH da bismo vidjeli kako su koncipirana krivična djela kada je u pitanju napad na ustavni poredak. Krivično djelo je da neko silom ili prijetnjom upotrebe sile pokušava da izmijeni ustavni poredak BiH. Svaka prijava koja je stigla sa sumnjom na zvaničnike dodijeljena je tužiocima Odsjeka za međunarodnopravnu pomoć. Protiv Dodika imamo 29 prijava i dvije otvorene istrage. Za Izetbegovića imamo 9 prijava, i za Dragana Čovića pet prijava”, rekao je, dodajući da će tužioci biti ti koji će odlučiti da li je moguće i hoće li podizati optužnice.

U Tužilaštvu BiH, već dugi vremenski period, je i tzv. slučaj ‘Ikona’.

“Zadnja radnja koja je preduzeta jeste slanje zamolnice organima Ukrajine da pošalju relevantnu dokumentaciju iz koje proizilazi porijeklo o ikoni. Kolegica tužiteljica još nije dobila odgovor”, naveo je Kajganić.

Pitali smo i zašto do sada nije podignuta niti jedna optužnica za negiranje genocida?

“Podneseno je negdje oko 40 prijava. Na svima se radi. Optužnice nema jer nema sudske prakse u BiH i evropskim zemljama koje tretiraju navedeno takvo krivično djelo kao da bi moglo da izazove posljedicu”, rekao je, dodajući da se rade analize i prikupljanja pravnih praksi po ovom pitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!