Kajganić: Tužilaštvo BiH nije nadređeno entitetskim tužilaštvima

Vijesti 01. nov 202108:59 > 08:59 6 komentara
Milanko Kajganić
Milanko Kajganić (BIRN BiH)

Nakon samo dvije optužnice za ratne zločine u prvih šest mjeseci ove godine, novi vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić najavljuje deset takvih optužnica do kraja godine. U intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine govori o imenovanju nove šefice Odjela za ratne zločine nakon kompromitirajućeg snimka, propustima u radu i želji da poveća transparentnost koju još uvijek ne smije obećati.

Milanko Kajganić imenovan je na čelo Tužilaštva Bosne i Hercegovine uprkos kratkom tužilačkom iskustvu u odnosu na druge zamjenike tužioca i sa vrlo malo rukovodnog iskustva. Dok vjeruje da ima snage da zajedno sa saradnicima odgovori zadatku, njegovo poimanje tog zadatka čini se donekle drugačije od četvero njegovih prethodnika koji nisu dočekali krajeve svojih mandata.

Kajganić Tužilaštvo BiH vidi kao jedno od tužilaštava ravnopravno sa entitetskim tužilaštvima.

“Mi nismo ni na kakav način nadređeni bilo kom tužilaštvu u BiH”, kaže Kajganić, stavljajući Tužilaštvo BiH koje ima proširene nadležnosti i radi najsloženije slučajeve ratnih zločina, korupcije i zaštite ustavnog poretka u istu ravan sa Javnim tužilaštvom RS, Tužilaštvom FBiH i Tužilaštvom u Brčko distriktu.

Drugačije shvatanje Tužilaštva BiH on vidi kao razlogom krive percepcije javnosti “o tome da je za sve negativno u BiH isključivo odgovorno Tužilaštvo BiH”.

“Jedna institucija ne može biti odgovorna, jedna institucija ne može da popravi stanje u državi, pa ta institucija bila i Tužilaštvo BiH. Rad Tužilaštva BiH mislim da je, da se tako izrazim, adekvatan situaciji i stanju u BiH”, kaže Kajganić i dodaje kako policijske agencije moraju preuzeti dio odgovornosti.

Afera “Ikona”

On nije mogao reći da li će Tužilaštvo preuzeti predmet nabavke pokretne bolnice u Republici Srpskoj, niti u kojoj je fazi istraga u predmetu “Ikona”, o tome kako je ikona iz Ukrajine dospjela u ruke Milorada Dodika koji je poklonio ministru vanjskih poslova Rusije.

“S obzirom na potrebu međunarodne pravne pomoći (…) za koju znamo da iziskuje duže vrijeme, moguće da je i to jedan od razloga zašto do danas nije donesena odluka”, kaže Kajganić dok ponavlja da samo postupajući tužilac ima sve informacije i donosi odluke.

Kajganić o bijegu Savčića

Kraj mandata ranije glavne tužiteljice Tadić obilježila je i objava audiosnimka u kojem se navodi da ona izbjegava odobriti privođenje Milomira Savčića, nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske koji je kasnije optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici. U tekstu portala Istraga koji je objavljivao snimak i detalje o razgovorima o privođenju Savčića, navodi se da je Kajganić bio upoznat sa odlukom za privođenje.

Kajganić je u vrijeme donošenja odluka bio zamjenik Tadić i radio na predmetima ratnih zločina i objašnjava da je prisustvovao sastancima u ovom predmetu po svojoj funkciji, ali kaže kako mu postupanja bivše glavne tužiteljice u ovom predmetu nisu poznata. Na pitanje da li je bila potpisana odluka o Savčićevom hapšenju, Kajganić navodi da mu to nije poznato.

“Ja zaista ne znam i nemam saznanja o bilo čemu vezano za taj predmet”, tvrdi Kajganić.

Odgovarajući na pitanje šta je Tužilaštvo BiH još moglo uraditi da se spriječi bijeg Savčića nakon što mu je izrečena osuđujuća kazna, Kajganić kaže da je Tužilaštvo uradilo sve što je moglo i da nema odgovornosti za bijeg. Ali, govori on, ako postoji disciplinska odgovornost njega ili tužilaca, disciplinski tužilac bi je trebao ispitati.

Opširnije na portalu Detektor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare