Kajganić za N1: Tužioci se mogu oduprijeti bilo kakvom političkom uticaju

Vijesti 21. okt 202115:01 > 15:03 3 komentara
Facebook

Milanko Kajganić danas je preuzeo dužnost v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH. U razgovoru za N1 kazao je da će njegov fokus biti poboljšanje rezultata rada ove pravosudne institucije. Otkrio je i to kako će se boriti protiv političkih pritisaka te prokomentirao izjave da je on "čovjek Milana Tegeltije".

Kajganić je rekao kako će sutra održati sastanke sa predsjednikom i potpredsjednicima VSTV-a, a nakon toga s kolegama zamjenicima iz oba odjela Tužilaštva.

“Poduzet ćemo korake na poboljšanju rezultata rada Tužilaštva BiH do kraja godine na način da budu bolji nego do sada imajući u vidu i ovu situaciju vezanu za koronavirus”, rekao je Kajganić za N1.

O navodima da je “čovjek Milana Tegeltije”

Komentirajući navode da je “čovjek Milana Tegeltije”, kazao je kako je on imenovan u Tužilaštvo BiH u periodu kada je predsjednik VSTV-a bio Milorad Novković, prije dolaska Tegeltije.

“Nemam tu šta dodati”, kazao je.

Dodao je kako smatra da o njegovom iskustvu dovoljno govore predmeti na kojima je radio i na kojima radi u Tužilaštvu BiH, te da se ne smatra mladim jer ima 46 godina.

“Zato sam se prihvatio ove dužnosti. Smatram da bih mogao svojom energijom pokušati poboljšati rezultate rada Tužilaštva”, rekao je Kajganić.

Zakonima protiv političkih utjecaja na tužioce

Govoreći o političkim pritiscima na Tužilaštvo i tužioce, kazao je kako smatra da su “tužioci Tužilaštva BiH, ali i ostali tužioci u BiH, u mogućnosti da se odupru bilo kakvom političkom uticaju”.

“To će biti moja dužnost i u fokusu moga rada u narednom periodu. Nema nikakve razlike da tužioci dopuste bilo kakav politički uticaj. Radimo u skladu s pozitivnim pravnim propisima i zakonima BiH i na taj način se najbolje branimo od bilo kakvih utjecaja sa strane, uključujući uticaje političkih partija ili političkih ličnosti”, zaključio je Kajganić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare