Kakav odnos imaju BiH i Ukrajina?

Vijesti 22. feb 202213:10 > 13:13 0 komentara
N1/Pixabay

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 06. marta 2014. godine konsenzusom usvojilo Izjavu о pоlitičkој situаciјi u Ukrајini kao zvaničan stav države prema ovom pitanju. Tadašnji saziv Predsjedništva BiH činili su Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović. BiH je tada zauzela diplomatski stav. S druge strane, Ukrajina je 20. 12. 1995. godine priznala nezavisnost BiH.

“Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе izrаžаvа svoje оčеkivаnjе dа ćе sе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pružа punu pоdršku nаpоrimа u cilju prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе bezbjednosti. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pоzivа svе strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоtrеbе silе i hitnо оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšavanjе nоvоnаstаlе situаciје u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti”, navodi se u odluci Predsjedništva iz 2014. godine.

Od tada, nije bilo zvanične promjene stava, no danas se mogu čuti različite izjave.

Bosna i Hercegovina pridružila se i Deklaraciji Evropske unije o Krimu u kojoj se “osuđuje nelegitimni referendum i nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja”

Inače, Bosna i Hercegovina i Ukrajina imaju diplomatske odnose, u međunarodno priznatim granicama. Diplomatski odnosi uspostavljeni su isti dan kada je Ukrajina priznala nezavisnost naše države.

Sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da BiH mora ostati neutralna kada je ova situacija u pitanju, dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili rusku invaziju na Ukrajinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!