Kako bi se rusko-ukrajinska kriza mogla preliti na Balkan?

Vijesti 27. feb 202212:44 > 12:56 0 komentara
Pixabay / ilustracija

Stručnjak za geopolitiku prof. Vlatko Cvrtila u Točki na tjedan analizirao je rusku invaziju u Ukrajini. Komentirao je, između ostalog, kako rusko-ukrajinska kriza može utjecati i na Balkan.

“Sad smo u nekoj verziji Hladnog rata 2.0. Znamo kako je Hladni rat funkcionirao. Osim što su bile suprostavljene ideologije, politike, svaka strana je nastojala ostvariti svoje interese i na nekim nedefiniranim teritorijima u svijetu. To su teritoriji gdje se vode tzv. proxy ratovi. Zapadni Balkan, odnosno ova naša regije je jedno od tih područja, a postoji još jedno gdje bi Putin nastojao eventualno sabotirati ona nastojanja Zapada koja bi ga maksimalno okružila”, rekao je Cvrtila pa nastavio:

#related-news_0

“Najveća zabrinutost je što bi se potencijalno moglo događati ovdje kod nas u regiji s obzirom da postoje države i političke strukture koje su jako naklonjene Putinu i Rusiji, a tu prije svega mislim na Srbiju, ali i na BiH gdje Dodik već šest mjeseci ozbiljno trese BiH u smislu najave izlazaka onih institucija koje su utemeljenje Daytonom, a Dayton je zaustavio rat.”

Cvrtila je komentirao i hoće li jedna od posljedica ruske invazije biti i formiranje europske vojske. “Nisam optimist da će to ići jako brzo, ali da će biti određenih strateških pomaka, to sigurno hoće.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!