Kako će se finansirati Opći izbori 2022. godine?

Vijesti 29. mar 202218:35 > 20:11 1 komentar

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar jasno je poručio u današnjem gostovanju na N1 da izbora mora biti. Istaknuo je i da Ministarstvo finansija BiH za svako rješenje CIK-a nađe neki problem.

O finansiranju izbora je rekao da su pare kod blagajnika, ali da se traži način da se ne obezbjede sredstva.

“Na korigirani plan finansiranja izbora temeljem odluke o privremenom finansiranju i proračuna iz 2020, nismo nikakav dobili odgovor. Vođeni tom činjenicom pokrenuli smo plan B, a to je opcija da Vijeće ministara posebnom odlukom donese temeljem zakona o finansiranju institucija BiH posebnu odluku, kojom će se odobriti ukupan izvor sredstava potrebnih za organizaciju i provedbu Općih izbora 2022. godine. Ministarstvo finansija i trezora nas je na neki način u onom prvom odgovoru, prije korigiranog, uputilo na određene norme zakona o finansiranju i da bi to eventualno bio put kad su na rekli da ne možemo dobiti privremeno finansiranje”, pojasnio je Bakalar, dodajući da u ovom slučaju, Ministarstvo za svako rješenje nađe neki problem.

Da li su moguće izmjene Izbornog zakona BiH

“Tako da smo mi danas dobili negativno mišljenje Ministarstva finansija i trezora na ovaj put koji su nas uputli na prvom zahtjevu”, rekao je, navodeći i da se traži način da se ne obezbijede sredstva.

Kazao je i da su to alati za ucjene.

“Najgore je kad se od određenih politika privatiziraju institucije BiH. Novac proračuna institucija BiH nije novac ni blagajnika, ni ministra, Vijeća ministara, ni Središnjeg izbornog povjerenstva – to je novac građana“, istaknuo je.

Isto tako, naveo je predsjednik CIK-a, postoje institucije u BiH koje su temeljom zakona dužne da obezbijede finansijska sredstva za organizaciju izbora.

“Očito da rukovoditelji nekih od tih institucija, a u ovoj fazi to je Ministarstvo finansija, traže način kako da zaklanjajući se, tobože procedura, sredstva ne obezbijede”, naglasio je Bakalar.

Da li je moguće da se dese izmjene Izbornog zakona u BiH u kratkom periodu, pitali smo.

“Mala je mogućnost, mada postoje neke ideje da se paket integriteta putem Interresorne radne skupine pokuša na neki način staviti u parlamentarnu proceduru i prije raspisivanja izbora. S obzirom na atmosferu sa pregovora iz Sarajeva i Neuma, bojim se da je nerealno”, rekao je.

Online registracija birača van BiH

Ekskluzivno za N1 je kazao da aktivno rade na online registraciji birača van BiH i očekuju da će imati sustav uspostavljen do provedbe izbora.

“Ostaje faza testiranja, provedbenih akata i ono na čemu ćemo morati raditi, a to je kampanja kako da upoznamo birače van BiH sa određenim segmentima – kako će se moći sada prijaviti. Na neki način kroz online prijavu ćemo i olakšati, ali na neki način ćemo i rigorozno uvesti kontrole nad autentičnosti identiteta i prebivališta ili boravišta osoba koja se nalazi van BiH, a prijavljuje se da ostvari svoje biračko pravo putem pošte ili diplomatsko-konzularnih predstavništva”, zaključio je predsjednik CIK-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare