Kako će vakcine iz EU biti podijeljene u BiH?

Vijesti 04. maj 202111:31 0 komentara
Faruk Zametica/N1

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo konferenciju za novinare povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.

“Ove vakcine su nabavljeno kroz tzv. EU sistem što podrazumijeva da je EU obezbijedila Bosni i Hercegovini značajna sredstva, oko 13 miliona i 750 hiljada eura. Mi za taj novac nabavljamo vakcine od zemalja članica EU, one koje su odobrene u Evropskoj agenciji za lijekove. Mi smo danas dobili ograničenu količinu vakcina, ali s obzirom da se radi o jednoj vrsti pomoći, ove vakcine se dijele kao i neke druge koje smo dobili od drugih zemalja što znači da smo za Brčko Distrikt izdvojili 2,5 odsto ukupnih vakcina od 213.000. Za Republiku Srpsku i Federaciju BiH to dijelimo u omjeru 62-38”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje da li su vakcine mogle stići ranije u Bosnu i Heregovini, Oliver Varhelyi je poručio da nije bilo mogućnosti da se to osigura.

“EU je sa svoje strane još u decembru prošle godine izdvojila sredstva u vrijednosti od oko 70 miliona eura. Upravo iz tih sredstava su nabavljene ove količine vakcina. Moram reći da se radi o besplatnim vakcinama koje dobijate, a koje je neko morao platiti. Sada aktivnosti da ubrzamo i da vidimo bržu dinamiku kada je riječ o vakcinaciji i nabavci vakcina”, kazao je Varhelyi.

Tegeltija je naveo da će se 213.00 vkacia iz ovog programa isporzčivati do augusta.

“Previđeno je da u maju dođe 45.000 doza vakcina u četiri tranše, svake sedmice će dolaziti po jedna tranša. Danas je došlo nešto više od 10.000 doza vakcina”, naveo je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!