Kako do stipendije Velike Britanije od 30.000 funti?

Obrazovanje 11. okt 202109:21 > 09:43 0 komentara
N1

Djevojke i mladići koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16, a najviše 17 i po godina, mogu postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji učešćem u procesu selekcije koji u Bosni i Hercegovini vrši organizacija Udruženje "Plus". Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 funti godišnje, a stipendija je dvogodišnja i pokriva dva završna razreda srednje škole.

Selekcija se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima. Maja Ljubović i Dženeta Ajanić, HMC koordinatorice za BiH i stipendista HMC projekta u Engleskoj, Isa Zuhrić, bili su gosti Novog dana.

Gospođo Ljubović, pored ove formalne selekcije čemu još se pridaje posebna pažnja, na šta moraju biti spremni budući stipendisti?

Radi se o stipendijama koje podrazumjevaju školovanje u internatskom tipu. Posebna pažnja se obraća na njihovu zrelost, koliko su spremni na život bez roditelja. Naravno oni tamo neće biti prepušteni sami sebi. Ali, ipak, to su dječaci i djevojčice od 16 i 17 godina i nije svako spreman biti odvojen od roditelja.

Gospođo Ajanić, dobitnici stipendija se raspoređuju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća. Šta te škole nude dobitnicima stipendija?

Riječ je od preko 250 škola širom Velike Britanije, to su prestižne škole. One nude vrhunsko obrazovanje, ali i mogućnost za uspješan upis na neke od najboljih fakulteta. Više do 50 posto stipendista koji završe HMC škole upiše se na jedan od 25 najboljih univerziteta na svijetu.

Isa kako izgleda tvoj boravak i tvoje školovanje u Engleskoj?

Idem u školu internatskog tipa, moje se obrazovanje ne razlikuje mnogo od onog u Bosni i Hercegovini.

Da li je bilo teško ispuniti sve uslove za aplikaciju, koliko je trajao sam taj proces?

Proces aplikacije je trajao šest mjeseci. Aplicirao sam u novembru prije dvije godine, stipendiju sam dobio tek u martu. Nakon toga išao je proces sređivanja dokumentacije.

Rekli ste da se ne razlikuje mnogo obrazovanje u Engleskoj i BiH? Međutim, koje su razlike?

Prva je razlika da se posljednje dvije godine uče samo tri ili četiri predmeta sa ciljem usmjeravanja učenika, dok se kod nas obrađuje po 13 ili 14 predmeta. Ima mnogo praktičnog rada. I ocjenjivanje je drugačije jer ću nakon dvije godine ponijeti samo ocjene sa ispita na kraju moga školovanja.

Gospođo Ljubović, kakva su još iskustva mladih koji odu u Veliku Britaniju?

Ima sličnih iskustava kao kod Ise, ali i različitih utisaka. Ono u čemu je drastična razlika je kada izađete iz škole vidite gdje se možete sve prijaviti. Ova djeca koja su u HMC-u imat će mnogo širi krug poznanstava i kontakata na koje se mogu osloniti. Razlika je i ta odvojenost i samostalni život. Vjerujte da to razvojno i pedagoški ima i te kako veliki značaj.

Gospođo Ajanić, možete li pojasniti proces apliciranja?

Na našoj stranici Udruženje “Plus” nalaze se svi podaci. Pozivam one koji žele aplicirati i njihove roditelje da sve dobro pročitaju. Sam proces prijave traje do 15. decembra i nakon toga će stupiti na snagu predselekcija – testiranje iz engleskog jezika i matematike. Zatim slijedi najvažniji dio, a to su intervjui. Naše kolege tada dođu iz Velike Britanije i obave intervjue.

*Sve dodatne informacije možete dobiti na brojeve telefona 061 160 789 ili 061 171 095, ili na email [email protected].

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!