Kako gledaju u RS na potez Inzka: Ujedinjeni u nezadovoljstvu vlast i opozicija

Vijesti 23. jul 202119:12 4 komentara
N1

"Odbacujemo odluku jer je pravno neutemeljena", visokim tonovima obrušio se na visokog predstavnika predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik te poručio kako je "Valentin Incko srbomrzac", a iznio je i sumnju da je za današnju odluku primio i mito od 2 miliona KM.

Gole rukavice, on je bacio rukavice, eto i ja bacam rukavice. On je to učinio jer mrzi Srbe. Činjenica da se na ovaj način misli pokriti ta priča o genocidu govori o tome da je taj genocid sumnjiv i da se na nasilan način pokušava nametnuti srpskom narodu kao obaveza. Srbi ovo nikada ne smiju da prihvate, po cijenu bilo kojih egzekucija. Ovo je posljednji ekser u kovčegu BiH i BiH ne može da poslije ovoga da funkcioniše. RS nema drugo, prisiljena je da krene u proces koji će da vodi u proces disolucije“, izjavio je Dodik.

Zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH, SIPA-e, odvojiti entitesko pravosuđe, braniti RS putem “našeg” sistema bezbjednosti, čitao je moguće korake Dodik. Na konačnu odluku pozvao je NSRS, koja će se izjasniti naredne sedmice. Želi sjesti i sa opozicijom.

Ovo traži žestok odgovor. Ako su spremni da budu s nama, ja sam spreman da prihvatim sve njihove inicijative, pa do toga da proglasimo samostalnost već iduće sedmice. Ja kažem, evo gospodine Incko nije se desio genocid. Pošaljite svoje sudije i tužioce, da vidimo, eto nije. Lažu, lažu. Ja se samo bojim Boga i da ne razočaram ovaj narod. Jedino to mi je bojazan, sve ostalo mi je izazovno. Hvala im što su nas probudili, ipak smo mislili da nisu toliki kreteni Incko i ostali. Nije bio genocid u Srebrenici. Doviđenja“, naveo je Dodik.

U “doviđenja” nametnutim rješenjima do danas su vjerovali i u opoziciji. Mirko Šarović kaže da goreg trenutka za BiH nije bilo od 2002. Sa Miloradom Dodikom spreman je da sjedne licem u lice.

Sve što sam imao da kažem, rekao sam Valentinu Incku, sa kojim sam se sretao i govorio. Ja sam rekao ne, ti treba da ideš. Ti ne trebaš ovoj zemlji. Onaj ko se raduje visokom predstavniku, to je kratkovido, to je razmišljanje daj neka komšiji crkne krava, tako nešto“, komentarisao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Proizvešće politički haos sa vrlo, vrlo, vrlo nesagledivim posljedicama“, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Ujedinjeni u nezadovoljstvu i vlast i opozicija u RS zbog Inckovog poteza. Od izjava:

Mislim da je to najveća moguća katastrofa u ovom trenutku“, izjavio je Draško Stanivuković, PDP.

…preko zvaničnih saopštenja do društvenih mreža, pljušte reakcije:

Incko je otvorio Pandorinu kutiju i sahranio BiH. Zvati državom nešto gdje se jedan čovjek probudi i nametne zakon je pucanj u tu državu“, kazala je Aleksandra Pandurević, SDS.

Kad je već pljunuo na demokratiju, namećući zakone u 21. vijeku, Valentin je mogao formirati i prijeki sud. Da se ne cimaju previše simulirajući pravni poredak“, poručio je Srđan Rajčević.

Zbog ličnog napredovanja, Incko je tumačenje rata na kojem se sažimaju nacionalne tuge i patnje sva tri naroda BiH, riješio potezom pera. Nametanje delikta riječi je kamen novih razdora zbog kojih će opet da profitiraju oni koji su ovu zemlju opljačkali, privatizovali i raselili“, rekao je Milan Miličević, SDS.

Današnji čin Valentina Incka je nezapamćeni početak uvođenja terora, prisile i ugnjetavanja nad građanima RS. Nigdje u današnjem svijetu sem u Saudijskoj Arabiji, odlukom jednog čovjeka se ne mogu propisivati krivična djela i zatvaranja ljudi“, kazao je Milan Tegeltija.

Zločin koji se desio u Srebrenici nije genocid. Fomirate predmete, ali moj stav nećete promijeniti“, izjavila je Jelena Trivić, PDP.

Hoće li biti mjesta u zatvorima za nas milion?“, upitao je Momčilo Antonić, SNSD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare