Kako izgleda postupak registracije za građane koji su vakcinisani van BiH

Vijesti 04. jun 202119:23 0 komentara

Hiljade građana BiH do sada se protiv COVID-a 19 vakcinisalo van granica zemlje, prije svega u susjednoj Srbiji. U Kantonu Sarajevo prije više od mjesec dana u rad je puštena aplikacija putem koje se mogu registrovati svi oni vakcinisanani u drugim državama.

Na taj način će vakcinacija osiguranicima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS biti upisana u elektronski karton.

Nakon što se vakcinisao, a potom i revakcinisao u Srbiji, Kemal Beganović je odlučio da putem aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo prijavi da je sada imun na korona virus. Sam proces prijave traje, priča Kemal, vrlo kratko.

Jednostavan postupak registracije

“Pa ja sam to relativno brzo uradio. Popunjavanje podataka traje par minuta. Ja sam to uradio 10. maja, a prije par dana sam dobio potvrdu. Među prvima sam koji su dobili certifikat ZZO Kantona Sarajevo”. pojasnio je.

Potreban link za prijavu može se pronaći na stranici Zavoda. Potom slijede tri koraka: identifikacija, potvrda o izvršenoj vakcinaciji, kao i daljnje instrukcije.

“Nakon što popunimo podatke, traže potvrdu o vakcinaciji, ja sam je dostavio i dobio sam kod i kada se skenira izađu moji podaci o vakcinaciji, povučeni iz baze ZZOKS. U suštini vrlo jednostavan postupak”, dodao je.

Potvrda se u konačnici dobije putem Vibera, koja se zatim može isprintati. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ističu da se do sada putem ove aplikacije prijavilo više od tri hiljade građana.

“Konačan ishod će biti da naši osiguranici imaju navedeni podatak evidentiran u svom elektronskom kartonu pacijenta, a što bi im omogućilo i ‘izjednačavanje’ sa osiguranicima koji će biti vakcinisani u Kantonu Sarajevo. Osiguranici koji izvrše registraciju putem ove aplikacije biti će u mogućnosti da dobiju i certifikat o vakcinisanju izdat putem Centralnog zdravstvenog informacionog sistema Kantona Sarajevo”, saopšteno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Osim što je važno imati zbirne podatke čemu teži ZZO KS, potrebno je dodatno podstaći vakcinaciju, smatra doktor Slobodan Stanić iz SDS-a. Njegov prijedlog je da entitetska vlada u RS doznači po 100 KM građanima koji su se vakcinisali u Srbiji.

100 KM za građane vakcinisane u Srbiji

“To su dva odlaska, i sigurno su veći troškovi od 100 KM. Ako idu u Beograd, Šabac to je sigurno više od 100 KM. Podnošenjem zahtjeva za ovih 100 KM mi bi imali uvid oni bi dostavljali bar kod, vidjeli bi da li je na njegovo ime primio vakcinu i tada bi dobio ova sredstva”, pojasnio je Stanić.

Slične inicijative danas su se mogle čuti i za Vladu Federacije. Za sada ne postoji objedinjen podatak koliko se građana vakcinisalo van Bosne i Hercegovine. Postoje indicije da se radi o nekoliko desetina hiljada osoba. Sa druge strane, prema podacima Ministarstva civilnih poslova, više od 240.000 bh građana vakcinisano je protiv COVID-19 u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!