Kako je autistični Harun pobjegao iz Zavoda Mjedenica? Majka navela niz propusta

Vijesti 29. sep 202211:44 0 komentara

Nakon što je autistični dječak Harun Hašinbegović 20.9. pobjegao iz Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" u Sarajevu, ponovo je otvoreno pitanje sigurnosti ustanova za djecu sa poteškoćama u BiH, pitanje brige nadležnih za ovu populaciju i odgovornosti nakon što je život jednog djeteta doveden u opasnost neopaženim izlaskom iz ustanove u kojoj mu je trebala biti zagarantovana bezbjednost i nadzor stručnog lica. Za N1 o ovom slučaju govorila je majka dječaka Haruna, Muamera Hašimbegović i predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica, Edo Čelebić. Poziv za gostovanje upućen je i direktorici Zavoda Mjedenica Mirsadi Čakal, ali se nije odazvala.

Majka na početku razgovora navodi da je Harun dijete iz autističnog spektra kojemu je procijenjen stopostotni invaliditet i kojem je nužna dvadesetčetverosatna njega i nadzor. Kako se desilo da takvo dijete neopaženo napusti ustanovu u kojoj se školuje?

“Prema našim procjenama Harun je oko 9 ili 9:30 sati izašao iz Zavoda Mjedenica. Uposlenici to odmah nisu ni znali. Potom su krenuli sami u potragu, a tek nakon toga su uključili MUP Kantona Sarajevo. Ja sam alarmirala sve moguće službe. Oglasila sam se na grupu roditelja koji su se odmah digli. Potom su se aktivirali i mediji. Kada je u pitanju autistično dijete – stotinjke sekundi su u pitanju”, pojašnjava nam Harunova majka.

Srećom, Harun se tog dana dobro snašao. Sam je prošao sve raskrsnice i kretao se trolejbusom.

Koliko pogubni ovakva iskustva mogu biti majka nam je dodatno pojasnila. Naime, Harun je hipersenzitivan na svjetlost. Svjetlosne reklame ga hipnotišu, pa se, kada ih ugleda, kreće isključivo prema njima. Nadalje, kako kaže majka, opčinjen je vodom i vjerovatno bi skočio u nju da je ugleda.

Sve se završilo tako što je Haruna pronašao jedan od obaviještenih roditelja koji ujedno radi i u MUP-u KS.

Istovremeno, prema tvrdnjama majke, reakcija Zavoda Mjedenica je izostala.

Sa konstatacijom se slaže i predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica, Edo Čelebić.

Kako navodi za N1 – izostala je komunikacija sa direktoricom, ali i sa ostalim uposlenicima Zavoda.

“Mi smo kao roditelji tražili Haruna sa nekih šest automobila. To dijete je, pješice i uz pomoć trolejbusa, prešao nekih devet kilometara”, pojasnio je Čelebić.

Stoga je na sjednici školskog odbora zatražio ostavku direktorice Mirsade Čakal. Obećala je da će to uraditi, no Čelebić sumnja u to da će obećanje biti ispunjeno.

Također, još ranije, u dva navrata (2021. godine i 8. juna ove godine) podnijeli zahtjev Zavodu za uvođenjem video-nadzora u svim prostorijama u kojima je neophodno. Čelebić tvrdi da do sjednice školskog odbora 26. septembra ove godine nije bilo odgovora na ovaj zahtjev. Šest dana nakon što je Harun pobjegao uslijedila je informacija da će se krenuti u realizaciju navedenog.

To je, tvrdi, škola koja još uvijek nema ni požarni put, iako je to bila jedna od njegovih prvih inicijativa na funkciji koju obnaša. A danas mu ističe mandat. Nema, napomenuo je, niti protokola o vanrednim situacijama.

“Vrijeme je da konačno uvedemo sistem odgovornosti”, podcrtava ovaj roditelj.

Kako je Harun danas i kako je zapravo pobjegao?

Harunova majka navodi kako joj je sin još uvijek u nekom vidu šoka i traume. Budi se noću i pod stresom je.

Ispričao je i kako se sve desilo.

Pobjegao je od logopeda, iskočio je kroz prozor. Imao je uganuće stopala, a majka je citirala doslovno sve ono što joj je ispričao.

“Iskočio kroz prozor i pao. Trčao kroz vodu, ukvasio se, mama ruži. Hodao, novi trolejbus. Stajao, hodao, išao, išao. Mama – tada me je ugledao”, prepričava nam Muamera.

Osvrnula se i na eventualne razloge koje djeci mogu omogućiti bijeg. Prema njenim tvrdnjama, prozori Zavoda nisu zaštićeni. Dio ograde koji fali je već godinama problem. Ulaz za dopremu robe je stalno otvoren, prema njenim riječima. Dodaje kako su djeca i ranije izlazila.

Šta je sa reakcijom nadležnog ministarstva?

“Meni nije jasno da odmah dan nakon njegovog bijega Ministarstvo odgoja i obrazovanja nije poslalo ekipu u Mjedenicu da sagledaju stanje. Bio sam u komunikaciji sa ministricom i rekli su mi da čekaju izjašnjenje zavoda. Mi ćemo tražiti razgovore sa ministricom”, podcrtava Čelebić.

Da je reakcija ministarstva izostala navodi i zabrinuta majka.

Tvrdi da je dobila sljedeći odgovor:

“Sada ministrici ne trebaju ovakvi ekscesi pred izbore. Želi da mirno uđe u izbore, a kada uđe i u Skupštini KS nastavit će sa rješavanjem problema”.

Roditelji ne žele ništa više od onoga što se zove odgovornost, podcrtao je Čelebić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!