Kako je BiH odustala od evropske nabavke lijekova za koronu?

Vijesti 27. apr 202116:19 1 komentar
Shutterstock

Bosna i Hercegovina lijekove koji se koriste za liječenje oboljelih od koronavirusa u odjelima intenzivne njege neće nabavljati putem evropskog poziva. Od nabavke se odustalo jer entitetska ministarstva za ovu nabavku, u konačnici, nisu iskazala interes. Potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Evropski poziv za nabavku lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od koronavirusa u odjelima intenzivne njege raspisan je prije devet mjeseci. Evropska unija do danas nije zaprimila bh. listu usaglašenih potreba za nabavku lijekova.

“BiH nije dio ove nabavke. Ali bi se mogla dodati na zahtjev i u skladu sa Sporazumom država učesnica i kompanija. Ukoliko to i zatraži”, saopšteno je iz EU.

BiH je ranije zakasnila na ovaj poziv. Naknadno je uvrštena u rezervnu listu za nabavku lijekova koji su u julu 2020. godine smatrani efikasnim u liječenju koronavirusa.

Kako do potrebnih lijekova?

U Ministarstvu civilnih poslova BiH danas kažu da se lijekovi neće nabavljati na ovaj način jer…

“Entitetska ministarstva nisu iskazala interes. Odnosno nisu dostavila konačnu saglasnost”.

Zdravstvene ustanove tako su prinuđene da ove lijekove nabavljaju samostalno. Baš kao i građani.

Edhem Midžić, načelnik bolničke apoteke Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, smatra da bi nadležna entitetska ministarstva trebala pomoći zdravstvenim ustanovama. I nabaviti lijekove.

“Većina zdravstvenih ustanova u oba entiteta opterećena je dugovima. Zdravstvo jako loše stoji finansijski. Struka se mora konsultovati. Ona se zaobilazi u širokom luku. Posljedice trpimo svi”, ogorčen je Midžić.

S njim se slaže i Ednan Drljević. Šef Infektivnog odjeljenja Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo.

Nabavka lijekova skinuto sa dnevnog reda

“Sramotno je da Ministarstvo civilnih poslova BiH nije nabavilo potrebne lijekove. Na jednoj od prošlogodišnjih sjednica Vlade Federacije BiH, ova tema stavljena je na dnevni red. Ali je iz nerazumljivih razloga s njega i skinuta. Zaista nastojimo da svi pacijenti koji imaju indikaciju za primjenu jednog od lijekova koji se koriste u borbi protiv koronavirusa isti i dobiju”, naglašava Drljević.

I Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar samostalno nabavlja lijekove. Remdesivir. Hidroksiklorokin. Interferon beta-1a. Interferon beta-1b. Lopinovir i ritonavir… A za potrebe liječenja pacijenata zaraženih COVID-19 virusom. Lijek tocilizumab kažu da do sada nisu koristili jer je riječ o eksperimentalnom lijeku. Objašnjavaju da još nije dokazana opravdanost primjene u liječenju koronavirusa.

Opširnije na portalu Detektor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare