Kako je Dodik došao do dvotrećinske većine?

Vijesti 23. nov 202212:56 4 komentara
N1

Milorad Dodik uspio je da obezbijedi dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ova informacija saopštena je pomalo nespretno od glavnog aktera, Dodika koji je ispravljajući sam sebe na kraju današnje konferencije za medije rekao da će većinu u Narodnoj skupštini činiti 56 poslanika, umjesto 53 kako je prethodno saopštio.

Ključno pitanje je ko su dodatna tri poslanika koja je Dodik uspio da obezbijedi. Podsjetimo, nakon jučerašnjih konsulacija sa predstavnicima stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Dodik je rekao kako će novu Vladu podržati 53 narodna poslanika, odnosno poslanici iz stranaka SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a, DNS-a i SPS-a.

Podsjetimo, njegov odgovor na pitanje hoće li uspjeti da obezbijedi dvotrećinsku većinu glasio je ovako:

“Dvotrećinska većina, biće. Misliš sa ovima iz Pokreta? Pa oni ako ocijene da treba da glasaju neka glasaju, imaćemo dvotrećinsku”, rekao je Dodik, a na pita je hoće li ona biti obezbijeđena i bez Pokreta za državu, rekao je da razumije njihovu situaciju.

“Ja razumijem da su oni u jednom specifičnom odnosu. Oni su Bošnjaci, Hrvati pripadaju političkim partijama čije je sjedište u Sarajevu, imaju određene obaveze i okvire u kojima će se ponašati, ja ne želim da se oni osjećaju neugodno u svemu ovome. Ja želim da imaju relaksiranu situaciju u Republici Srpskoj, nikakve presije i moranja neće biti”, odgovorio je Dodik.

Višković zvanično mandatar za sastav Vlade RS: Imaće fokus na dva nova segmenta

Šta se u međuvremenu promijenilo i da li dodatna tri poslanika za dvotrećinsku većinu dolaze iz Pokreta za državu ostalo je nejasno. Ipak, izvori iz ovog kluba kojeg u NSRS čini pet poslanika kažu kako oni sa Dodikom nisu dogovorili podršku novoj Vladi, te da njihovi poslanici neće biti dio dvotrećinske podrške, jer bi to značilo i podršku vetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što bi se kosilo sa politikama stranaka iz kojih dolaze (SDP, SDA, DF i BH Zeleni).

Druga opcija je da je Dodik dvotrećinsku većinu uspio da obezbijedi uz pomoć preletača iz opozicije. SDS, PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića zajedno imaju 25 narodnih poslanika. Iako ove stranke zvanično negiraju pobjedu Milorada Dodika u trci za predsjednika Republike Srpske, zbog čega se nisu odazvali ni pozivu za konsultacije, pojedini opozicionari sinoć su bili prisutni na prijemu koji je u Banjaluci organizovao Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare