Kako je mirni protest u Banjaluci doveo do intervencije policije

Vijesti 22. mar 202119:23 > 19:58 1 komentar

Mirni skup ugostitelja u Banjaluci zbog zatvaranja pretvorio se u intervenciju policije. Kordon se našao između vapaja medicinara za poštovanjem mjera i nezadovoljnih građana koji poručuju: gladni smo.

Apel zdravstevenih radnika da ugostitelji budu strpljivi, a građani pridržavaju mjera, nije stigao do svih.

Blizu 150 ugostitelja, frizera, fitnes instruktora i građana izašlo je pred Palatu predsjednika. Nakon upozorenja policije da se raziđu, reagovala je žandarmerija.

Anketa:

“Radim kao ugostitelj 18 godina, imam dvoje maloljetne djece i od čega ja da platim račune i od čega ja da živim?”

“Imam stan koji otplaćujem i došli su da mi uzmu stan jer nisam, jednostavno nemam od čega da platim taj kredit. Je li vi mislite da je virus štetniji od gladi? Vidjećete kad dođete u situaciju da je pola Banjaluke gladno”.

“Sin mi drži ovaj jedan kafić i sinoć u 15 do 10 dolazi inspekcija. Sve spremno za zatvaranje i inspekcija u 15 do 10”.

Iz udruženja ugostitelja Horeka traže pomoć od nadležnih institucija, kažu da mjere nisu sporne ali da prepušteni sami sebi iz ove situacije se neće izvući.

“Očito je da sad u ovom trenutku svi ugostitelji plaćaju ceh Jahorine kojoj je dozvoljeno da zaradi stotine miliona, a cijeli sektor ugostiteljski sad plaća tu cijenu”, poručuje Vladan Šurlan, član upravnog odbora Horeca.

Istovremeno nezadovoljstvo su pokazali i ugostitellji u Istočnom Sarajevu.

“Zatvorili su nas bez ikakve najave, ishitreno, nepromišljeno, ne možete nam ostaviti pune magacine i zatvoriti bez ikakvog obrazloženja”, kaže Ranko Vukmanović, ugostitelj iz Istočnog Sarajeva.

Prihvatljivo je da građani iskazuju svoje nezadovoljstvo, ali nije da to bude izvan okvira epidemioloških mjera, poručila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

“Šta neprimjereno skandiranje ima sa pandemijom i mjerama ili ako se u pozivu na proteste potpisujete parolom koju je neko koristio u izbornoj kampanji”, pita Cvijanović.

Obzirom na prisustvo dijela lokalnih opozicionara jedan dio javnosti smatra da je skup politizovan. Za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković građani su na demokratski način pokazali svoje nezadovoljstvo.

“Mnogo boli građane kada avionom idete na Krf, kada su respiratori koštali stostruko više, kada su javne nabavke bile sporne, kada su neki izašli kao korona profiteri, a vi se borite za egzistenciju”, ističe Stanivuković.

Ne zna se ko je bio organizator današnjih protesta, ali većina okupljenih je i poručila da će i sutra u isto vrijeme na isto mjesto.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare