Kako je partijska knjižica postala jača od diplome?

Vijesti 13. aug 202207:11 1 komentar

Namješteni konkursi i stranačka zapošljavanja. Prednost stranačke knjižice u odnosu na diplomu je 1:0. Svakodnevnica je ovo u BiH, ali ovakva praksa posebno se manifestuje tokom predizbornog perioda. Indikativno je što izostaju krivične sankcije, a još gore što su građani na sve to navikli.

Jedna. Samo još jedna u nizu mladih, obrazovanih osoba, kojima je politička partija obezvrijedila mukom stečenu diplomu. Nada Vasiljević je mlada učiteljica i najmlađi master razredne nastave u Republici Srpskoj koja je nakon dvije godine ostala bez posla u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” jer nije uspjela da skupi 50 sigurnih glasova za ministarku Nataliju Trivić i njenu partiju Ujedinjena Srpska. A sve je krenulo od novog direktora škole Siniše Rankića.

“U junu 2020. godine, otišla sam na razgovor kod njega i pitala sam ga da li postoji mogućnost da zadržim radno mjesto jer je škola dobila informaciju da se učiteljica koju sam ja mijenjala dvije godine i nešto, neće vratiti na to radno mjesto i da se snašla u nekoj drugoj stranoj državi. Rekao je da se hitno moram upoznati sa ministricom prosvete i kulture Natalijom Trivić i njenom savjetnicom Eneom Hotić, te da one diktiraju ko će da bude primljen u nekoj školi. Kada su vidjeli da ja ne mogu da ostvarim ono što žele, počele su da spominju neke druge učiteljice koje su se “vrlo dobro pokazale” i koje će zauzeti moje mjesto”, kazala nam je Nada.

Otkaz nije izbjegla, a čitav slučaj završio je na sudu. Andrea Dorić, članica Socijalističke partije je, s druge strane, javno potvrdila da je uz podršku stranke došla na funkciju izvršne direktorice “Puteva Republike Srpske” i članice UO APIF-a. Zbog ovog priznanja uslijedila je i krivična prijava PDP-ovog odbornika protiv, kako kaže, svih onih koji su omogućili da Dorić po osnovu političkog dogovora i uticaja obavlja ove funkcije.

“Tužilaštva sada imaju veoma jasnu situaciju. Zakoni su precizni, situacija takođe. Sada imamo direktno javno priznanje osobe da se tako radi i nije jedina. U Skupštini Grada Banja Luka pojedini odbornici su javno govorili da glasaju za određena kadrovska rješenja samo zato što im je to naređeno iz političke centrale”, kazao je Milko Grmuša, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka.

Slučaj je izazvao oštre reakcije javnosti, a najgore od svega je, kažu upućeni, to što je građanima ovo postalo sasvim normalno. I jasno da je bez partijske knjižice nemoguće dobiti pristojan posao u državi.

“Moram podsjetiti jer je to jako bitno u čitavoj priči na jednu izjavu Milorada Dodika, ne znam pred koje je to izbore bilo, gdje je okupljenim građanima, na jednom stranačkom skupu rekao u šali, ali svi znamo da to nije šala nego stvarnost BiH, da nije bitno koju diplomu ima mladi čovjek u RS, nego samo da je član stranke”, kazao je novinar Vladimir Kovačević.

Da su funkcije odavno rezervisane za političku trgovinu, nije tajna, pa smo i građane Banja Luke pitali da li im je neko nudio posao u zamjenu za glasove i da li bi na to pristali.

“Ne, imao sam prilike, mislim ono… Ali ne. Nisam ni u jednoj partiji. To mi je ispod časti, ali dobro”, kazao nam je jedan prolaznik.

“Ne. (N1: A da li biste to uradili da vam je ponuđeno?) Pa u nekim situacijama bih, iskreno”, kazao je drugi.

Nažalost, riječ je o davno uspostavljenoj praksi koja je davno i ekranizovana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare