Kako je priveden Sanel Mahmutović iz Vogošće, koji je oštetio ploču Mladiću

Vijesti 01. dec. 202119:532 komentara
Podijeli:
Izvor: N1/Ilustracija

Sanel Mahmutović iz Vogošće, mjesta kod Sarajeva, smatra da je postupio ispravno kada je 17. novembra izlio bijelu boju na spomen-ploču s imenom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, postavljenu u mjestu Vraca, u opštini Istočno Novo Sarajevo.

“Ja sam to rekao i u Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo”, kazao je 31-godišnji Mahmutović za Radio Slobodna Evropa (RSE) po izlasku iz policijske stanice u srijedu, 1. decembra.

Mahmutović objašnjava da je priveden tako što je poziv od policije u Istočnom Sarajevu dobila njegova nevjenčana supruga.

“Oni su poslali poziv mojoj supruzi da se javi ovdje u 10.15 sati, u utorak. Ja sam je dovezao ovdje i onda sam priveden, tako da tek moram čuti od supruge zašto su nju zvali i šta su joj rekli”, pojašnjava.

Inače, policija entiteta RS ne može privoditi osobe u entitetu Federacija BiH, gdje živi Mahmutović.

Brat Muharem čekao je Sanela ispred stanice u Istočnom Sarajevu.

Za RSE kaže kako smatra da je riječ o nezakonitom privođenju. Kaže da je “Sanelu spremljena klasična sačekuša”.

“Nije dobio poziv da se javi, trebali su mu poslati pismeni dopis. Snaha je dobila poziv, ona je otpraćena, a njega su uhapsili”, kaže Muharem Mahmutović.

Sanel kaže da je boju na spomen-ploču izlio, jer je “imao svoje privatne razloge”, ali najviše, “jer je riječ o ratnom zločincu”.

“Čitava situacija u Bosni i Hercegovini. Medijska kampanja…”, kaže on, dodajući da su u policijskoj stanici bili korektni, jer je “to učinio musliman, pa su bili ok”.

Sanel kaže i da je ispitan bez advokata, koji je došao naknadno u policijsku stanicu. Također, smatra da nije trebao biti zadržan 24 sata.

“Rekli su mi da sam počinio krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe imovine. Trebali su me pustiti sinoć. Ne znam zašto nisu, danas ću se raspitati, i s advokatom vidjeti zašto su me držali.”

U blizini spomen-ploče postavljene su kamere koje kontroliraju saobraćaj, a vrlo često tu je i policijska patrola.

Šta kažu iz policijske stanice?

Vesna Stokanović, glasnogovornica Policijske uprave Istočno Sarajevo, potvrdila je za RSE da je Mahmutović ispitan bez advokata, ali samo zato što je advokat kazao da “u ovoj fazi postupka nema potrebe da bude na ispitivanju”.

“Oni su razgovarali prije davanja službene izjave. Nije mu uskraćeno pravo da ima advokata”, kazala je Stokanović za RSE.

Potvrdila je i da je Mahmutović priveden i zadržan zbog sumnje da je u počinio navedeno krivično djelo.

Ona je navela da će nakon dokumentiranja predmeta protiv Mahmutovića biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Zaprijećena kazna?

Prema Krivičnom zakoniku entiteta Republika Srpska, za “oštećenje i oduzimanje tuđe stvari” predložena je novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine.

Navodi se da ta kazna sljeduje svakome “ko uništi, ošteti ili učini neupotrebljivom tuđu stvar ili je protivpravno oduzme radi privremene upotrebe”.

Ako je djelo izvršeno “iz mržnje ili obijesti ili je time prouzrokovana znatna šteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina”.

U sudskoj praksi, u ovakvim slučajevima najčešće se određuje novčana kazna.

Sanelov brat Muharem kaže da će angažirati i tim advokata ako je to potrebno da se dokaže da Sanel nije učinio ništa loše.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar