Kako je RS preuzela ingerencije države, a Hrvatska dozvolila

Vijesti 26. mar 202119:27 > 19:27 22 komentara
N1

Republika Hrvatska je bez saglasnosti Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta, a na osnovu sporazuma s entitetom Republika Srpska, završila najvažniju fazu projekta plinifikacije Rafinerije nafte u Brodu. Tokom protekle noći plinovodne cijevi duge oko 450 metara provučene su ispod korita Save. Isporuka plina rafineriji trebala bi početi 1. juna.

Postavljanje cijevi za gasikaciju rafinerije u Brodu trebale su odobriti bh. vlasti. Kako je danas kazao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, povrijeđen je tertorijalni integritet države, jer je hrvatska firma preko granice, tačnije ispod korita rijeke Save provukla 450 metara duge cijevi za plin, a da pritom nije dobila zeleno svjetlo države BiH.

“Siguran sam da nema odobrenja institucija BiH i to je samovlašće i zloupotreba i zato će neko da odgovara i iz BiH i van BiH. Ako su cijevi postavljene preko granice to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta BiH i to je vrlo ozbiljno pitanje za Graničnu policiju, SIPA-u i Tužilaštvo BiH”, kazao Džaferović.

Regovao je i Željko Komšić.

“Dakle, sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito učestvovali. Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine

Očekujem od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, da odmah stupi kontakt sa Graničnom policijom BiH koja mora učiniti sve da se bespravni radovi odmah zaustave. Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na plinovodu. Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine”, zaključio je Komšić.

Gasifikacija rafinerije nafte u Brodu dogovorena je sporazumom Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srpske još 2017. godine. Bez obzira na upozoranje bh. vlasti saradnja je nastavljena. Dvije godine kasnije potpisan je novi ugovor o opskrbi gasom između kompanija Crodux kao nosica projekta gasifikacije, sa ruskim Zarubrežnjeftom vlasnikom rafineriije Brod. Danas je objavljeno kako je najteži dio sporazuma implementiran, završena je najvažnija faza plinifikacije između Broda i Slavonskog Broda.

BiH nema zakon o gasu i električnoj energiji na državnom nivou kojim bi se ova oblast uredila i pozicionirala iz ustavne nadležnosti države. Godinama se opstruira upravo iz RS čije vlasti tvrde kako je sporazum koji je sklopljen sa RH u skladu sa Zakonom ovog entiteta No i bez državnog zakona, za prijelaz granice trebala je dozvola države BiH jer se radi o međudržavnoj konekciji.

Ili kako se navodi u zakonu sve sporazume i međunarodne ugovore moraju ratificirati Parlament i Predsjedništvo BiH, dok se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine stara se o izvršavanju međunarodnih ugovora preko nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i entiteta

“Na žalost nema državnog zakona kojim bi se ove stvari riješile. Ovo je samo još jedan događaj u nizu koji potvrđuje zbog čega je zakon neopodan. Zakon smo usklađivali proteklih desetak godina, neuspješno. Nije bilo volje”, podsjeća i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

A dok se donošenje Zakona o gasu opstruira, entiteti preuzimaju nadležnosti države. Pa je tako Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske i zvanično dala dozvolu “Rafineriji nafte Brod” čiji je većinski vlasnik ruska kompanija za obavljanje djelatnosti “trgovine i snabdijevanja prirodnim gasom”na teritoriji cijele države BiH.

“Dozvola kaže da se izdaje za teritoriju BiH, a obaveza Rafinerije Brod je da poštuje propise RS. To decidno piše u dozvoli. Ovim direktno Republika Srpska preuzima ingerencije države BiH. I to jedini cilj jer zakon koji je RS donijela je preuzeo sve što bi trebala raditi država”, upozorava ekspert za energente Almir Bečarević.

Treba li reći da niko od bh. vlasti na ovo nije reagovao, a bez odgovora su i u Regulatornoj komisiji, Graničnoj službi, SIPA-i.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare