Kako je teklo poslovanje McDonald'sa u BiH od otvorenja do danas

Vijesti 30. dec 202214:27 0 komentara
Mcdonalds.ca / Ilustracija

Dok u susjednim zemljama ubrzano širi, američki lanac brze hrane McDonald's je do sada prilično sporo otvarao nove objekte u Bosni i Hercegovini, da bi danas uslijedila vijest da prestaju sa radom.

Naime, prema neslužbenim informacijama centrala McDonald'sa oduzela je licencu za poslovanje u BiH.

Mostarske poslovnice će raditi još danas, a ranije je objavljeno kako s radom prestaju sarajevske poslovnice zbog dugovanja za najam.

McDonald's prestaje s radom u BiH

Podsjećamo, brend McDonald's prvi put je 2011. godine stigao u BiH, no rast i razvoj ovog američkog brenda nije tekao glatko u BiH. Nakon današnjih vijesti, vrijeme je i da se podsjetimo kako su tekli ovdašnji poduhvati, ali i da statistiku uporedimo sa susjednim zemljama.

Naime, u hrvatskoj Koprivnici 11. jula ove godine otvoren je 39. restoran američkog lanca čime je ovaj grad, poznat kao sjedište Podravke, postao 18. na popisu lokacija koje imaju McDonalds, prenio je u svojoj analizi objavljenoj u julu Indikator.ba.

U Srbiji ima ukupno 32 McDonalds restorana, od čega je apsolutna većina u Beogradu, ukupno 22. Posljednjih mjeseci otvorena su dva restorana, oba u glavnom gradu.

Od otvaranja prvog McDonaldsa u BiH u Sarajevu 2011. godine, prošlo je više od decenije, a za to vrijeme mreža u zemlji ima pet restorana, od čega su tri locirana u Sarajevu, a dva u Mostaru. Od toga tri su drive tipa.

Posljednji objekat McDonaldsa u Bosni i Hercegovini otvoren je u oktobru 2020. godine, a bio je to drive restoran u naselju Šip.

Bilo je najavljeno ponovno otvaranje restorana u Banjoj Luci, navodno u šoping centru Delta Planet, ali je prema medijskim izvještajima pandemija korona virusa odgodila planove. Kao moguća nova lokacija za restoran pominjao se i Bihać.

Poslovanje McDonaldsa u BiH i prije je nailazilo na teškoće pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banjoj Luci i Tuzli.

Analitičari su to objašnjavali činjenicom da je McDonalds preskup za uvjete koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima s roštilja koji imaju jaku ukorijenjenu tradiciju u zemlji.

Kompanija GLIESE 581G d.o.o. Sarajevo koja je nosilac franšize McDonaldsa za BiH, nakon pada poslovanja u pandemiji, ostvarila je u 2021. godini dobre poslovne rezultate.

Poslovni prihodi narasli su 17,75 miliona KM, nakon što su godinu ranije bili 11,53 miliona KM, a dobit je uvećana na 2,32 mil KM, nakon 778 hiljada KM ostvarenih u 2020. godini. Broj zaposlenih na kraju prošle godine bio je 152 i manji je za 10 nego 2020. godine.

Raiffeisen potvrdio informaciju o dugovima McDonald'sa, iz te kompanije muk

Podsjetimo, ova kompanija je u fokus javnosti stigla još početkom mjeseca, nakon što je objavljeno da duguje nekoliko mjesečnih kirija Raiffeisen banci, a koja je vlasnik objekta McDonald'sa u centru Sarajeva, odnosno u ulici Maršala Tita.

Još tada se spekulisalo o njihovom zatvaranju, no iz kompanije GLIESE 581G d.o.o. Sarajevo se nisu oglašavali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!