Kako Mostarci pronalaze spas od vrućina

Vijesti 28. jun 202119:16 0 komentara

Toplotni val, vruće i sparno vrijeme s pravim tropskim vrućinama nastavlja se i ovu sedmicu, a temperature će prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda ići do 40 stepeni. Mostar je danas bio jedan od najtoplijih gradova u našoj zemlji, u kojem je rastom temperatura porastao i broj pacijenata.

Još u jutarnjim satima živa na gradskom termometru dosezala je do 38 stepeni. Uz šešire, lepeze, kišobrane ,ali i druge pomoćne rekvizite građani Mostara, svoje dnevne aktivnosti i obaveze nastoje završiti u prvom dijelu dana. Stoga gužve u jutarnjim satima nisu ništa neobično, baš kao ni puste ulice u popodnevnim satima.

U ruci je, gotovo po pravilu neizostavna boca vode. Kratkotrajno osvježenje traži se na svakom koraku, pa tako su od velike koristi gradske česme, ventilatori, prskalice. Oni hrabriji osvježenje potraže u hladnoj Neretvi. No mnogo je onih koji nemaju tu mogućnost. Tropske vrućine najviše glavobolje zadaju radnicima koji su pored sunčevih zraka dodatno izloženi toploti.

“Navikne se, imamo ventilaciju i to je to”, kazala nam je kuharica Nusreta.

A osvježenje uz rijeke i obližnja kupalište traže i turisti.

“Mnogo je vruće, pijem dosta vode. Došao sam iz Turske, i tamo je vruće, ali nije ni blizu kao ovdje”, kazao je turista iz Turske.

Boravak na visokim temperaturama nije bezopasan. Tako ljekari Hitne pomoći bilježe veći broj intervencija. Stoga opreza nikad na odmet.

“Ne izlaziti iz kuće od 10-17 sati, uzimati dosta tekućine, uzimanje manjih obroka ali više puta tokom dana, rashlađivanje, nositi prozračnu odjeću I obuću. Nositi pokrivala za glavu”, savjetuje Mihaela Franjković, ljekar Hitne pomoći Mostar.

Diareja, dehidracija i sunčanice njačešći su problemi građana u ovo vrijeme, ističu ljekari, nagalašavajući važnost držanja preporuka za zaštitu od vrućine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!