Kako pobijediti Covid-19, ali ne i administraciju u BiH

Vijesti 21. jun 202115:04 > 15:07 2 komentara
N1

U teškoj borbi za život ugrožen Covid-19 infekcijom, Mirza Hulušija morao je kupiti najskuplji lijek Tocilizumab. Borbu je istovremeno vodila i njegova supruga. Oboje su izvojevali pobjedu. Trenutno, Mirza je samo jedan od onih koji preživljavaju novu borbu. Borbu sa administracijom!

“Očekujem refundaciju za 2 doze Tocilizumaba. Za mene i suprugu. Dva iznosa u vrijednosti po 1318 KM. Ukupno 2636 KM. Koji je rok isplate? Mora postojati rok! Samovolja Zavoda zdravsvenog osiguranja Kantona Sarajevo je nezabilježena u svijetu. Osnovno, oni su servis građanima koji građani plaćaju. A ne zatvorena tvrđava, koja voljom nekog referenta odlučuje kada će nekome uplatiti novac”,  priča za N1 Hulušija.

Više od dvije sedmice, govori nam Mirza Hulušija, pokušava doći do informacije, u Zavodu zdravstvenog osuguranja Kantona Sarajevo. Kada i kako će sredstva za lijek koji su morali, ali, na sreću, njegova supruga i on bili u mogućnosti platiti biti refundirana ?

Doći do informacije!
Bilo kako. Telefonski ne uspijevaju. Niko se ne javlja.
Odlazeći u Zavod, nailaze na ‘zid’.

Servis građanima, a ne mi njima?!

Priča nam da mnogo građana Sarajeva već sedmicama dobija samo tišinu umjesto informacija, prijeko potrebnih, o lijekovima i zdravstvenim pitanjima. Patnja. Poniženje.

“Supruga i ja predali smo zahtjev za refundaciju Tocilizumaba. Odobreno, potpisano i stoji u finansijama. Zavodu je ‘pala centrala’ i niko ne može zvati. A kad se dođe, Zavod niti prima stranke, niti neko želi sići i dati informaciju. Ne postoji institucija u svijetu u kojoj se ne može dobiti informacija, u kojoj uposlenici nisu dužni dati traženu informaciju”, kazao je Hulušija.

Uputili smo dopis ZZOKS tražeći odgovore na navode pacijenta, osiguranika Mirze Hulušije. Iako ih ni sami nismo mogli kontaktirati na mnoge pozvane brojeve, iz ZZOKS saopštavaju nakon nekoliko dana :

“Sve informacije osiguranici mogu dobiti putem neposrednog kontakta u poslovnicama Zavoda (šalter sala), upitima putem telefona ili upitima putem maila. Sve službe Zavoda su dostupne osiguranicima, s tim što imajući u vidu pogoršanje epidemiološke prilike, kako bi se zaštitili i osiguranici i radnici Zavoda, poželjna je komunikacija putem telefona ili e-maila.”

Kako radi Zavod zdravstvenog osiguranja KS za one koji ga plaćaju?

Pitali smo i kada i kako, ukoliko je korisniku zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, odobrena i potpisana refundacija lijeka Tocilizumaba – tu refundaciju može dobiti, kao i koliko vremena se čeka refundacija.

“Nakon što Komisija Ministarstva zdravstva KS izvrši evaluaciju dostavljenog zahtjeva, isti odobri, te ukoliko je dokumentacija kompletirana, vrši se formalno-pravna obrada zahtjeva i sačinjavanje potrebne dokumentacije za isplatu, nakon čega se vrši isplata. Prije svega period čekanja na refundaciju zavisi od dinamike rada Komisije Ministarstva zdravstva. Kada je u pitanju naknadni operativni rad Zavoda na isplati, on se odvija u najkraćim objektivnim rokovima“, odgovor je Zavoda za N1.

Hulušija u razgovoru, na kraju izražava očaj, ali i ukazuje na našu svakodnevnicu. Ne vraća film strave u vrijeme hospitalizacije. Mnogi su tu bitku dobili, ali mnogi, nažalost ne. Ali boli ga borba sada, nevjerovatna u 21.vijeku. U organizovanoj državi. Borba protiv vjetrenjača, poručuje. Kada postajete gubutnik.

“Zamislite dijete, kao moje, koje je nazvano da kupi hitno lijek i nije imao novac da ga kupi, a roditelj umro. Cijeli život nosiće krivnju. Zašto? Jer Zavod nije kupio lijekove, niti je opremio bolnice, već smo mi kupovali. Ministar Vranić je rekao da će se sve završiti i isplatiti do maja. Laž! Jer i ja i supruga čekamo. Savjetuju me da nađem štelu. Što cu tražiti vezu za nešto što me sljeduje i što mi pripada?”, završava Hulušija priču o borbi sa sistemom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare