Kako pomiriti velike apetite stranaka koje bi u novu Vladu RS?

Vijesti 28. nov 202211:27 0 komentara
N1

Nastavljene su konsultacije mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske sa predstavnicima političkih stranaka koje će u Narodnoj skupštini podržavati njen rad.

Radovan Višković održao je sastanke sa predstavnicima Socijalističke partije i DEMOS-a. Neupitno je da će i ove dvije stranke biti dio buduće široke koalicije koju će činiti osam političkih subjekata – SNSD, SP, DEMOS, DNS, SPS, NPS, US i Pokret za državu.

Nakon prvog kruga kobsultacija sa mantadarom svi, pa i socijalisti Petra Đokića kažu, nisu razgovarali o resorima niti o konkretnim imenima koje bi SP dao.

O imenima nije bilo riječi, došli smo na konsultacije da razgovaramo o politikama. Podrazumijeva se da će SP biti dio Vlade, da će učestvovati i isključivo tražimo da to učešće bude na bazi našeg broja glasova koji smo osvojili na izborima i ništa više i manje od toga“, rekao je Petar Đokić tvrdeći kako je, na bazi glasova koje imaju, potpuno logično da SP dobije tri resora.

Takav dogovor potpisao bi i lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

“Eto vidite da sam u pravu bio, sa potpišemo odmah to što socijalisti dobijaju”, rekao je, tvrdeći da je zapravo njegova stranka druga po snazi unutar vladajuće koalicije, “jer nemojte zaboraviti da kod socijalista imaju tri politička subjekta koja su nastupila na ovim izborima”.

Kao i Đokić i Čubrilović je istakao da je potrebno da novu Vladu čine kvalitetna imena, “zbog tešmog vremena koje dolazi”.

Ipak, za razliku od Đokića koji je pozdravio široku koaliciju, Čubrilović je iskazao negodovanje.

Siguurno da je široka koalicija mana. Ni u jednoj Vladi ne možete vi da postignete tu kompaktnost sa tako širokom koalicijom pogotovo sa tako oprečnim stavovima sa kojima stranke ulaze u Vladu”, rekao je on zaključujući da je ipak važno da se što više ljudi nađe na istim programima.

Sam je zaključio da će sva negodovanja i velike apetite na kraju pomiriti SNSD, kao najdominantnija politička opcija koja, i bez dvije ili tri stranke može da nastavi da vodi Vladu sa stabilnom većinom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!