Kako preživljavaju građani: “Idem po kontejnerima, ako nađem nešto”

Vijesti 18. apr 202219:37 1 komentar
N1/Ilustracija

Svake sedmice cijene sve veće, poskupljenjima nema kraja. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu da će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem sticanja dodatnog profita na štetu građana FBiH.

Sredinom prošlog mjeseca objavljen je spisak firmi i prodavnica kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

U provođenju pojačanih kontrola nad formiranjem cijena i marži Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je od 1.3 do 15.4. 199 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 172.850,00 KM. Od 210 nadzora čak u 199 slučajeva, trgovci su lovili u mutnom.

Pitali smo i građane kako preživljavaju.

“Nikako, makarona mi je dovde”, pokazuju nam.

“Po kontejnerima idemo i ako nađemo nešto po kontejnerima dobro nam došlo. Ulje pet maraka, a ja sam penzioner”, dodaje nam sarajevski penzioner.

Stručnjaci, pak kažu kako aktivnosti Vlade FBiH i inspekcije nisu dovoljne, te da se mora povećati proizvodnja i zaposlenost, te da se u skladu s rastom cijena prilagođavaju plaće i druge naknade kako bi se održala realna vrijednost ličnih dohodaka. Interventni fondovi za najugroženije građane su također neophodni.

“Inflacija je jedan teški poremećaj, ova kakvu sada imamo i protiv nje jedna mala zemlja kakva je BiH ne može se boriti to je suludo”, pojašnjava profesor ekonomskih nauka Ante Domazet.

Boriti se protiv neralnog povećanja cijena u punom kapacitetu ne može ni Federalna inspekcija. Zbog malog broja inspektora za pomoć su zamolili kantonalne inspekcije i u pojačanom nadzoru izdali više od 90 % kazni za one koje su nadzirali.

“Onda trebaju da kažu mi ne možemo da uradimo posao i onda treba da odjekuje ta izjava jer je u suštini to što se upravo dešava. Ako imate primjer piletine koja je svugdje u svijetu jeftina hrana, da ne kažem sirotinjska. Meso koje se najbrže uzgaja i raste i ako sada košta kao teletina 2019. to je strahovit udar”, navodi Edin Pašić iz Udruženja potrošača.

A koliko je neralno povećanje cijena u maloprodaji govori podatak da su kukuruz i gorivo skuplji za 20-30 % , dok je piletina u jednoj godini sa 7 maraka poskupila na 16, što je povećanje od gotovo 100%. Cijena koncetrata za uzgoj plića je također na približno istom nivou.

Detaljnije u prilogu Sunčice Šehić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare