Kako protiče vakcinacija trećom dozom u RS

Vijesti 21. okt 202118:37 3 komentara
N1

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i zvanično je počela vakcinacija trećom, tzv. buster dozom vakcine. Ljekari zadovoljni odzivom, ali poražavajuće je da je i dalje velika nezainteresovanost kod onih koji uopšte nisu vakcinisani.

Buster, odnosno treća doza, daje se od šest do osam mjeseci nakon druge doze. Struka je preporučuje svim osobama sa slabijim imunitetom, prvenstveno starijima od 65 godina, ali i mlađima koji imaju hronične bolesti. Iz Instituta za javno zdravlje RS napominju i da građani iz ovog entiteta koji su se vakcinisali van BiH, na primjer u Srbiji, treću dozu mogu da prime ovdje.

U narednom periodu Institut će organizovati tzv. Otvorena vrata za davanje buster doze, svaki dan u periodu od 11-14 sati. U ponedjeljak i četvrtak će na rasporedu biti Pfizer, utorkom će biti Sinopharm, srijedom Sputnjik i AstraZeneca se, inače, daje petkom”, kazala je dr Jela Aćimović, epidemiolog.

Preporučuje se i osobama koje su najviše izložene kovidu zbog posla koji obavljaju. U prvom redu zdravstvenim radnicima, ali i zaposlenima u domovima za stara lica, te prosvjeti.

Mislim da je i suludo više objašnjavati jer se vidi sve šta se dešava. Naravno da se trebaju vakcinisati, prvenstveno sebe da zaštite i da se sve ovo završi”, naglasila je Marija Bajić, medicinski radnik.

Ono što je posebno važno je da se treća doza preporučuje trudnicama i dojiljama. Kada je riječ o vrsti treće doze, za početak se ide s preporukama da se imunizuje istom vakcinom kao i prethodna dva puta. Ipak, moguće je i kombinovanje i to u slučajevima kada prve dvije doze nisu pružile odgovarajući imuni odgovor.

Iz Instituta navode da je velika zainteresovanost osoba koje su primile dvije doze za treću, buster dozu, dok je, s druge strane, poražavajuće da i dalje vlada nezainteresovanost kod onih koji uopšte nisu vakcinisani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare