Kako rast životnih troškova utiče na studente?

Vijesti 24. aug 202219:04 0 komentara

Koliko će poskupljenja i rast životnih troškova utjecati na studente. Drugi upisni rok na Univerzitetu u Sarajevu, za novu akademsku godinu počinje 29. avgusta. Najveća briga studentima su brojni finansijski troškovi. U domovima cijena smještaja je do 190 maraka, dok je iznajmljivanje stana više od 300 maraka.

Početak i ove akademske godine, za studente je u duhu upisnih rokova, prijemnih ispita i novih troškova. Ni problema ne manjka. Iako su protestima u maju, studenti ukazivali na postojeće probleme, sa mrtve tačke nije se mnogo odmaklo.

”Situacija na Univerzitetu nije savršena, nije idealna. Studenti se žale na sporost sistema, na konstantnu stagnaciju, na nenapredovanje stvari, gdje realno možemo napredovati. Milion papira imamo godišnje koje moramo platiti, plaćamo diplomu koja su dva tri papira po 90-100-80 maraka, ako je na dva jezika i slično.” kaže Inela Subašić, potpredsjednica SPUS-a.

Veliki su i brojni troškovi sa kojima se studenti suočavaju. Naročito oni koji dolaze iz drugih mjesta u glavni grad Bosne i Hercegovine. Toga često nisu svjesne njene kolege iz Sarajeva, smatra Bišćanka, Neira.

”Osim kirije, računa, potrebno je platiti apsolutno svu hranu, svaki izlazak, sve što želiš sebi da priuštiš kao mlada osoba i što ti nije obezbijeđeno od strane bilo kakve institucije. To su troškovi mnogo veći od onih na koje su spremni i sa kojima su upoznate moje kolege iz Sarajeva i koje trenutno tu studiraju i dalje. Možda sam očekivala malo više te državne pomoći, kakvu npr imaju moje kolege u susjednoj Hrvatskoj.” ističe studentica Neira Zulić.

Iako se bliži nova akademska godina, brige sarajevskih studenata su stare. I dalje ih najviše brine hoće li se ponovo kupati najčešće hladnom vodom.

”Na Bjelavama je problem kotlovnica, nemaju tople vode cijeli dan, a u Nedžarićima je to manji problem. Hrana se popravlja svako malo, nekad bude malo lošija, nekad malo bolja.’‘ mišljenja je Ermin Bošnjaković, predstavnik studenata Studentskog centra Sarajevo..

Stara kotlovnica u domu na Bjelavama dugogodišnji je problem. Prije rješavanja ovog, urađeni su i neki drugi koraci ka poboljšanju uslova u studentskom centru, koji bi ove godine trebalo da ugosti oko 1100 učenika, već su urađeni.

”Prvi, peti, sedmi paviljon, i kompletan objekat studentskog doma u Nedžarićima. To je kompletno vanjsko uređenje, toplotna izolacija, fasada, zamjena otvora prozora, sve one ružne slike koje su nekada dolazile, čim je malo jači vjetar, nevrijeme ispadali su prozori. Ovaj objekat iza mojih leđa koji je prije 2-3 godine svako malo izlazio u medijima, kao loša slika, evo to je sve iza nas. Nadamo se da će studenti iz godine u godinu, u narednom periodu, sve manje da se žale.”kaže Amar Dovadžija, direktor Studentskog centra u Sarajevu.

Cijena mjesečnog smještaja u studentskom domu, koji podrazumijeva i tri obroka, je do 190 maraka. Ukoliko, pak biraju stanove, cijene variraju u zavisnosti od kvadrature, opremljenosti i lokacije. No, teško da će pronaći smještaj jeftiniji od 300 maraka. Uz mjesečnu kiriju, najčešće je obaveza studenta da izdvaja novac i za režijske troškove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!