Kako se ponašati ukoliko vas ujede zmija otrovnica?

Vijesti 16. jun 202119:08 1 komentar

Ljubitelje prirode u BiH zabrinula je informacija o nedostatku seruma protiv ugriza zmija otrovnica. Protuotrova gotovo da nema u čitavoj državi, a nema ni jedinstvenog odgovora na pitanje ko je odgovoran za nabavku. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine traži pomoć od diplomatsko-konzularne mreže BiH u pronalaženju proizvođača seruma protiv zmijskog otrova. Ljekari poručuju da je situacija pod kontrolom. Težih oblika ujeda nije bilo.

Seruma protiv ujeda zmije otrovnice je nestalo u gotovo čitavoj državi, a adekvatne alternative, nema. Iz Kantonalne službe Hitne pomoći pojašnjavaju da se ranije koristio konjski serum, od kojeg se odustalo zbog alergijskih reakcija. To znači, da u slučaju teškog oblika ujeda, ishod može biti i fatalan.

“Sreća kod nas nije bilo nekih ujeda zmija otrovnica i nekih tako strašnih i loših iskustava. Alternativa serumu nema ako je to stvarno zmija otrovnica i ako je to stvarno njen ujed, pogotovo na nekim mjestima, kao što je vrat, glava”, pojašnjava dr Azra Pašić, Hitna pomoć KS.

Društvene mreže usijane su fotografijama i snimcima ovih nimalo omiljenih gmizavaca. Koji su nerijetko prisutni i u gradskim naseljima. Istovremeno, jedinstvenog odgovora na pitanje ko je odgovoran za nabavku ovog protivotrova, nema. S nestašicom se bore i u Republici Srpskoj.

“Naša ustanova je u proteklom periodu proslijedila upit prema Institutu o nabavci nove količine seruma”, kaže Jelena Mačinković, PR Doma zdravlja Banja Luka.

Od 14 vrsta zmija koje postoje u BiH, tri su otrovne i to poskok, šarka i balkanski šargan. Iako nisu imali većih intervencija posljednjih godina, iz Gorske službe spasavanja ipak pozivaju na oprez.

“Generalno, u bilo kojoj vrsti prirodi, da li se radi o planinama, šumama, nekom području blizu rijeka ili jezera, bilo gdje možemo da ih pronađemo. Pogotovo zato što pričamo o vremenskom periodu kada se one razmnožavaju”, navodi Dijana Rađo, GSS Sarajevo.

Hitna pomoć i Gorska služba spasavanja apeluju na građane da, prije odlaska u prirodu, budu adekvatno odjeveni. Te da, ako ipak dođe do ujeda, ostanu mirni i prisebni.

Ako se radi o ekstremitetu, imobilizujte ga, ne isisavajte otrov iz rane. Zatim se uputite u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare