Kako se ugrijati naredne zime: Evo šta federalne vlasti savjetuju

Vijesti 11. jun 202207:18 6 komentara
N1

Završava se sedmica klimatske akcije u Bosni i Hercegovini. Održane su brojne rasprave o klimatskim promjenama uglavnom fokusirane na emisije CO2, kojih ima najviše u atmosferi. Veliki su izazovi pred vlastima u našoj zemlji s obzirom na cijene energenata. U isto vrijeme BiH se obavezala da će smanjiti korištenje svih goriva koja značajno povećavaju zagađenost.

Šta federalne vlasti savjetuju kako se ugrijati naredne zime?

“Postoji obećanje da cijene struje neće rasti tako da bi bilo najbolje da se građani griju na struju, ali evo i ja nemam tu mogućnost i ja se grijem na plin”, izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Kad ona ne može, šta će tek reći brojni drugi građani. Ipak masovno se u posljednje vrijeme traže mogućnosti za grijanje na električnu energiju. Ona se u BiH i dalje ubjedljivo najviše proizvodi u termoelektranama. Za njih u Evropi odavno ima sve manje mjesta. I BiH ima cilj da se do 2050-te emisija ugljen dioksida svede na nulu. Siromašna zemlja u velikom problemu.

Saša Magazinović, predsjedavajući Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH

“Zelene politike koštaju jako puno i mi ćemo vidjeti opredijeljenje svih nivoa vlasti kroz njihove budžete”, izjavio je jučer Saša Magazinović, predsjedavajući Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH.

Zato su se svi nivoi vlasti jučer okupili na na konferenciji o Klimatskoj akciji u BiH u organizaciji razvojnog program UN-a u BiH u saradnji sa Delegacijom EU. Neki su prvi put čuli za dekarbonizaciju. No, nije to samo smanjenje emisije CO2.

Više u priči Amira Krivošije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare