Kako su ordinacije Bejtović, Rožajac i Halimić radile nezakonito?

Vijesti 18. nov 202119:10 > 19:29 1 komentar
FENA/Općina Kakanj

Tek nakon iznenadne smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, prilikom kobne rutinske operacije očnog kapka u privatnoj praksi, zdravstvena inspekcija hitno, po nalogu ministra, pregledava sve - kako to rade ordinacije Halimić, Bejtović i Rožajac, koje bi trebale da skrbe o našem zdravlju. Utvrđen je niz bezakonja u radu svih ovih specijalističkih ordinacija. U nizu nepravilnosti, dio je očito izbjegavanje poštivanja zakona, a dio rad s mogućim fatalnim posljedicama po ljudsko zdravlje.

U nizu nepravilnosti, dio je očito izbjegavanje poštivanja zakona, a dio rad s mogućim fatalnim posljedicama po ljudsko zdravlje.

Opšta anestezija zakonom zabranjena u privatnoj zdravstvenoj praksi

Opšta anestezija je potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama (Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom -“SI. novine FBiH”, broj 104/13, 16/14 i 66/ IS).

Decidno – operacije u specijalističkim ordinacijama mogu biti isključivo u lokalnoj anesteziji. Prvo je ovo kršenje zakona doktora Rožajca, doktorice Halimić i doktora/doktorice Bejtović.

Sve je bilo suprotno. Ali i skrivano.

Niti u ordinaciji dr. Halimić, koja je zakupila stomatološku salu dr. Bejtović, a iznajmila anesteziologa dr. Rožajca nema dokumentacije o hirurškim zahvatima u opštoj anesteziji.

Taj protokol nije ni vođen.

Drugo, najkobnije, kršenje zakona je da anesteziološki aparati nisu verifikovani. Saznajemo – nikada!

U prostoru gdje je malena Džena operisana, prema izvještaju zdravstvene inspekcije, zatečen je aparat za opštu anesteziju s monitorom. Ali, bez dokaza o ispravnosti, atestiranju i redovnom servisiranju.

Ispostaviće se da je aparat u vlasništvu doktora i doktorice Bejtović.

„Vjerovatno oni imaju tu dokumentaciju“, reći će dr. Rožajac inspektorima. No dokumentaciju nisu imali ni vlasnici anestezioloških aparata, Bejtovići.

Kako je anesteziološka oprema, vlasništvo Bejtovića, ugovorom su obavezni “da će redovno servisirati i atestirati anesteziološku opremu”.

Benjamin Bejtović, stručnog zvanja maksilofacijalni hirurg, inspektorima će reći potpuno suprotno da je „u nekoliko navrata na osnovu medijskih poruka firme za verifikaciju Verlab, sugerisao dr. Rožajcu da je potrebno aparat verificirati kao jedini ispravni način, što nije provedeno”.

Ko govori, ko ne govori istinu ? Tek slijedi utvrđivanje.

Nema potpune anesteziološke dokumentacije ni za malu Dženu

Ni anesteziološki listovi se ne vode potpuno, ustanovili su inspektori, nasumičnim odabirom.

Ne može se, izvijestili su, jasno definisati vrsta i količina datog anestetika, vrijeme trajanja i tok anestezije, niti su propisno ovjereni od specijaliste anesleziologa!?

Nisu našli ni dokumentaciju o opštoj anesteziji u kojoj je rađena kobna operacija sa smrtnim ishodom malene Džene.

„Tačno je da se sva medicinska dokumentacija, vezana za predmetni operativni zahvat, nalazi kod dr. Bejtović. Ja imam u svom protokolu upisan moj dio i imam anesteziološki list“, opravdao se inspektorima dr. Rožajac.

Ali, na osnovu činjeničnog stanja utvrđeno je da se medicinska dokumentacija ne vodi shodno Zakonu o evidencijama u oblasti zdravstva, potvđeno je iz zdravstvene inspekcije. Ko u ovom slučaju govori istinu, a ko ne ? Utvrdiće dalje policijsko/tužilačke radnje.

Istekao ugovor između tri ordinacije

Treće bezakonje ovih doktora je tripartitni ugovor između naručioca usluga i zakupoprimca dr. Jasmine Halimić, specijaliste oftalmologa, izvršioca usluga dr. Suada Rožajca, specijaliste anesteziologije i zakupodavaca dr. Jasmine Bejtović, doktora stomatologije koji je zaključen na jednogodišnji period 1. oktobra, prošle, 2020.godine.

To znači da je taj ugovor istekao. Ne postoji!

Nepoštivanje zakona, utvrđene inspekcijom, su i da su sve tri ordinacije protokole o bolesniku nepotpuno vodile. Inspektori dodaju i da pojedine zdravstvene usluge nisu propisno ovjerene pečatom i potpisom ordinarijusa.

Sav multiplicirani „tripartitni“ javašluk, neodgovornost, bezakonje iz inspekcije biće dostavljen Kantonalnom tužilaštvu KS.

Kada ministar zdravstva može donijeti odluku o zatvaranju privatne zdravstvene ordinacije?

N1 danas je tražio odgovor od zdravstvene inspekcije, odnosno Kantonalne uprave za inspekcijske poslove na pitanje: Koji zakonski prekršaji su dovoljni /potrebni da inspekcija zatvori određenu privatnu zdravstvenu ustanovu?

Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje izricanje privremenih zabrana rada ovisno po utvrđenim nepravilnostima. Hirurški zahvati u opštoj anesteziji su jedna od njih i to je učinjeno u sve tri ordinacije, rečeno je iz inspekcije za N1.

„Zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi ministarstvo zdravstva izdaje rješenje kojima se odobrava rad, te prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti isto ministarstvo, odnosno ministar, donosi i rješenje o prestanku rada“, dodaju iz inspekcije.

Nalaz zdravstvene inspekcije već je dostavljen Ministarstvu zdravstva i ministru, koji prema zakonu jedini može donijeti odluku o prestanku rada ove tri ordinacije: Bejtović, Rožajac i Halimić.

Malena Džena danas je otišla na vječni počinak. U Lučanima kod Kaknja obavljena je dženaza kćerke Amile i Murisa Gadžun. Neutješni roditelji i dalje samo traže pravdu i odgovornost onoga ko je kriv jer njihov život bez Džene nikada više ne može biti isti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare