Kako su svjetski mediji izvještavali o današnjim skupovima u BiH

Vijesti 09. maj 202221:21 0 komentara
N1/F.Z.

Brojni svjetski mediji su prenijeli vijesti novinskih agencija o skupovima koji su danas održani u Bosni i Hercegovini na Dan Pobjede protiv fašizma. AFP je pisao o skupu podrške narodu Ukrajine u Sarajevu, a agencija Associated Press (AP) o "prosuskim" porukama sa skupa iz Banjaluke.

AP navodi da su proruski marševi za Dan pobjede održani u Srbiji i u bh. entitetu Republici Srpskoj koji su “oboje tradicionalni saveznici Moskve na Balkanu”. U Srbiji su učesnici skupa nosili kartonsku figuru ruskog predsjednika Vladimira Putina i veliki znak ‘Z’ koji simbolizira podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, piše AP.

Pozivajući se na N1, AP navodi da su se mogle vidjeti proruske zastave i transparenti na skupu povodom Dana pobjede u Nišu na jugu Srbije.

Zatim se u tekstu opisuje i skup u Banjoj Luci, gdje su najviši zvaničnici i ruski ambasador u BiH učestvovali u maršu na kojem su bili transparenti “koji su otvoreno podržavali rusku invaziju”.

“Proruski sentiment i podrška invaziji i dalje su visoki u Srbiji i među bosanskim Srbima čiji su populistički lideri gajili bliske odnose s Putinom”, navodi AP.

O skupu podrške narodu Ukrajine koji su organizovali Udruženje svjedoka i žrtava genocida i Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa u Sarajevu danas je pisao AFP, navodeći da je nekoliko stotina ljudi prisustvovalo te da su učesnici pozivali na zaustavljanje rata.

Također, AFP citira izjave predsjednice Udruženja majke enklava Srebrenice i Žepe, Munire Subašić, sa ovog skupa.

Alija Hodžić, čija je kćerka of 17 godina poginula tokom opsade Sarajevo 1993. godine, je rekao za AFP da ga opsada Mariupolja podsjeća na opsadu gradova u BiH.

“Pogledajte Mariupolj. Njegova opsada podsjeća na Sarajevo i druge gradove. Ali oni (Rusi) će izgubiti jer su oni ti koji napadaju. Uvijek pobjeđuje onaj koji se brani”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!