Kakva je uloga Denisa Stojnića u slučaju Sky aplikacija?

Vijesti 31. okt 202219:44 0 komentara

Sky aplikacija nastavlja da ruši kriminalni svijet. Istrage i hapšenja, no još bez optužnica. Posljednji uhapšeni, Denis Stojnić, sedam sati je davao iskaz u Tužilaštvu BiH. Istovremeno, spominjana u Sky aplikaciji, državna tužiteljica Diana Kajmaković današnjom odlukom prvostepene disciplinske komisije - privremeno se udaljava sa dužnosti.

Kada je u julu uhapšen Elvis Keljmendi, počelo se odmotavati klupko vezano za trgovinu narkoticima, koji su u BiH stizali sa svih strana. Keljmendi je uhapšen u akciji “REZ” zajedno sa više lica, među njima i dobro poznati Anel Sejfović i Ajlin Ahmić, a prije nešto manje od mjesec dana i Adi Nukić.

Keljmendi će nakon toga biti pušten na slobodu, tačnije u kućni pritvor jer je postigao dogovor sa Tužilaštvom. Uslijedila su hapšenja Admira Arnautovića zvanog Šmrk, te sarajevskih policajaca Adisa Prašovića i Amera Selaka, a nedavno i Arnautovićevog advokata Zlatka Ibrišimovića. No vratimo se Keljmendiju. Tužilaštvo navodi kako su kriptovanim porukama dogovarali isporuku narkotika, među kojima i kokain iz Holandije.

“Pa su tako neposrednim ili posrednim komunikacijama koje su ostvarivali putem telefonskih aparata, tzv. Kripta, na kojima su koristili posebnu zaštićenu aplikaciju Sky, Keljmendi i Ahmić od 16.juna 2020. godine do 8.marta 2021., zajedno, a potom od 8. marta 2021. do danas samostalno od pripadnika grupe iz BiH i njima poznatih pripadnika iz Turske, Albanije, Crne Gore i Srbije nabavljali veće količine opojne droge, koju su po prethodnim dogovorima o količini, cijeni i kvalitetu opojne droge ovi pripadnici pakovali i pripremali za daljnji transport”, kažu iz Tužilaštva BiH.

No pravo je pitanje kakva je uloga prije dva dana uhapšenog Denisa Stojnića, inače Keljmendijevog kuma, u ovom slučaju. S obzirom da je on uhapšen zbog sumnje na krivična djela navođenje na prostituciju i primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Saznajemo da Stojnić tvrdi kako nema sky aplikaciju. U istoj aplikaciji spominjani su i visokopozicionirani članovi pravosudnih i policijskih institucija, a među njima i Diana Kajmaković, tužiteljka Tužilaštva BiH, koja je danas doživjela i suspenziju od strane prvostepene disciplinske komisije VSTV-a.

“Kako tužena obnaša dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije, te da je u cilju objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i obezbjeđenja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano da se Diana Kajmaković, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka”, kažu iz VSTV-a.

Upravo je o istragama protiv tužilaca govorio i novoimenovani glavni Tužilac tužilaštva BiH Milanko Kajganić koji je komentarisao i navode da su pored Kajmaković i tužioci Dubravko Čampara i Džermin Pašić, spominjani u komunikaciji SKY.

“Ja imam informacije koje su se pojavile i u medijima da su određeni tužioci pominjani u navedenim komunikacijama, između ostalog naveli ste i te tužioce. Znači i gospodin Čampara i gospodin Pašić? Tamo gdje postoje opipljive infoormacije koje su relevantne i kada policijske agencije dostave izvještaje između ostalog za bilo kog tužioca, pa i navedene tužioce… Za njih nistre dobili izvještaje ? Tako je, nismo dobili izvještaje koji bi bili konkretizovani na bilo koji način da bi bio formiran predmet”, kažu Milanko Kajganić, Glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Sky aplikacija se dovodi u vezu sa mnogim osumnjičenima za razne nezakonite poslove, ali ono što zabrinjava je da se spominju pripadnici policijskih agencija u BiH, ali i pravosudnih institucija. O tome je u februaru govorio i aktuelni ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Preko 70.000 uređaja je bilo vezano za korištenje ove kripto aplikacije.

“Sky aplikacija je korištena skoro 10 godina, ne samo ovdje, nego i u čitavoj evropi, Prema nekim informacijama koje imamo , više od 2.000 ljudi u BiH je koristilo kriptovane telefone”, rekao je nedavno Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Otkrivanje krito razgovora, može ozbiljno da uzdrma podzemlje, ali prije svega pravosudne i policijske institucije. Glavni tužilac je poručio da će se uhvatiti u koštac sa svima koji se spominju u šifrovanim razgovorima, ali optužnica još uvijek nema. Kaže, kompikovane su i obimne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!