Kakva nas zima čeka? Objavljena prva dugotrajna prognoza

Vijesti 23. sep 202216:07 0 komentara
Foto: F.Z./N1

Europski meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu prognozu za ovu zimu. Na temelju detaljne analize faktora koji će utjecati na nadolazeću zimu, najavili su kakve se opće prevladavajuće vremenske prilike očekuju tokom decembra, januara i februara.

Pritom naglašavaju upravo činjenicu da se radi o prosječnim slikama te da to ne znači da će ovakvi vremenski uvjeti trajati tri mjeseca zaredom.

“Samo se sugerira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena”, navodi Severe Weather Europe.

U svojoj prognozi oslonili su se na ECMWF model koji se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela.

“Ali nijedna sezonska prognoza ne može se nazvati pouzdanom s obzirom da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tijekom dužeg razdoblja”, dodaju prognostičari SWE-a.

Temperature prosječne za zimu

Većina kontinenta će biti u rasponu prosječnih temperatura, uz malu mogućnost iznaprosječnih temperatura u središnjim dijelovima. Na zapadu se uz prosječne temperature očekuje utjecaj obližnjeg područja niskog tlaka, a toplije anomalije očekuju se nad dijelovima srednje Europe uz uzdizanje prema sjeveroistoku.

Prosječne razine očekuju se i po pitanju oborina. Neka sušnija razdoblja mogu e pojaviti tek ponegdje na sjeveroistočnim područjima. Više oborina predviđa se nad Sredozemljem.

Hoće li biti snijega?

U prognozi snježnih padalina navodi se da su nad Europom uglavnom ispodprosječne količine snijega, što prognostičari ocijenjuju kao iznenađujuću pojavu s obzirom na nedostatak jakih toplih anomalija i normalnih oborina.

Ipak, napominju da čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće uopće biti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!