Kakve posljedice bi hidroelektrana Buk Bijela mogla imati po turizam i privredu

Vijesti 18. maj 202119:27 1 komentar

Nakon što su jučer bez saglasnosti države BiH premijeri entiteta Republika Srpska Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, položili kamen temeljac za gradnju Hidroelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini, na istoimenom lokalitetu kod Foče, provjerili smo kakve posljedice bi izgradnja ove hidroelektrane mogla imati po turizma i privredu.

Mirko Davidović, menadžer rafting centra Tara Raft, već dvadeset godina živi od turizma na Drini. Izgradnja hidrocentrale “Buk Bijela” napravio bi nesagledive negativne posljedice za turizam i privredu. Preko 30 kompanija, ističe Davidović, živi od ove djelatnosti od Tare i Drine, dok skoro 30 hiljada turista godišnje posjeti ove lokalitete.

Bolja budućnost

“Buk Bijela nije jedina centrala koja je planirana po ovom planu. Tu su još u planu dvije centrale na Drini. Jedna nadomak Foče, druge malo nizvodnije od Foče. I tri centrale na Bistrici. To je tamo na potrezu od Foče prema Miljevini, ta riječica protiče. Žele da potope kompletno svaki kanjon koji postoji ovdje koji je iole lijep”, rekao je Davidović.

Ipak s druge strane nadležni pravdaju svoje projekte na totalno suprotnoj priči. Kažu hidrocentrale će donijeti zapošljavanja, prosperitet i bolju budućnost.

“Ne želimo da čekamo 2030. ili 2035. godine kada će nam možda zabraniti proizvodnju iz termoelektrana, ako do tada ne riješimo da što više energije proizvodimo iz “zelenih izvora”. Onda ćemo doći u poziciju da uvozimo energiju što oni i žele. Ali iz njihovih nukelarnih elektrana. Izvinite, nećemo to dopustiti zato idemo u ove investicije”, istaknuo je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Ana Brnabić, premijera Srbije, kazala je da će ovaj projekat pomoći svima u regionu da se podigne svijest o životnoj sredini i kvaliteti vazduha.

“I nadam se da ćemo uskoro početi sa još dve HE, to su Foča i Paunci”, dodala je.

Strah i zabrinutost

Iz Centra za životnu sredinu smatraju da je projekat “Buk Bijela” veoma štetan projekat, jer nije urađena adekvatna studija uticaja na životnu sredinu, te da ova HE nema građevinsku dozvolu, nego privremenu samo rješenje za građenje pripremih radova. Navode da je studija urađena prije 10 godina sa podacima koji su stariji i više od tri decenije. I kao takva ne bi smjela biti predmet odbravanja daljih građevinskih dozvola, poput građevinske. Žalili su se zbog ovog projekta i Vrhovnog sudu Republike Srpske i sekretarijatu ESPO konvencije. Također, gradnja HE mogla bi uništiti mnogobrojen vrste riba, a najznačajnija je endemska vrsta ribe Mladice upozoravaju iz Centra za zaštitu životne sredine.

“Novi ciklus borbe tek počinje. Vidjećemo kakvi će biti ishodi žalbe koja je upućena ESPO sekretarijatu. Vidjećemo također da li Vlada Republike Srpske ima namjeru da ponovo pokrene proces studije uticaja, obzirom na najavljene promjene. Jer se za svaku veću promjenu, a ovo se smatra većom promjenom mora raditi nova studija“, rekao je Viktor Bijelić iz Centra za životnu sredinu.

Ipak oni koji decenijama žive na obalama rijeke Drine, bez obzira na sve nastavljaju svoju brobu za očuvanje rijeka, bez imalo straha.

“Bojati se nečega je krupna stvar, to je krupna riječ, ali da strahujemo i da smo zabrinuti, to svakako. Jer bi time na uštrb i korist nekoliko pojedinaca i svih drugih stvari koje bi te centrale donijele i svih negativnih efekata, na uštrb bogaćenja nekoliko pojedinaca, bi se uništio jedan cijeli ekosistem koji ovdje postoji i koji bi trebao biti zaštićen a ne uništen”, naglasio je Mirko Davidović, menadžer rafting centra Tara Raft.

Projekat hidrocentrale “Buk Bijela” koštaće 220 miliona eura. Finansiraće ga dvije elektroprivrede Republike Srpske i Srbije. Nakon što su položili kamen temeljac za izgradnju ove hidrocentrale dva premijera, Ana Brnabić i Radovan Višković, bilo je mnogo osuda ekoloških aktivista i građana Foče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare