Kalabuhov: BiH može biti stabilna bez ulaska u EU, Zapad zaboravio podvig SSSR-a

Vijesti 07. maj 202209:22 > 10:18 24 komentara
Igor Kalabuhov za N1
N1

U autorskom tekstu za Glas Srpske osvrnuo se na učešće SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, Zapadnom Balkanu danas, odnosu EU prema Rusiji...

“Danas, 77 godina nakon razornog poraza nacizma, bol gubitaka, radost pobjede i vjera u trijumf dobra nad zlom i dalje su isto jaki kao u proljeće 1945. godine. Deveti maj, koji se u Rusiji obilježava kao Dan pobjede u Velikom Otadžbinskom ratu, uz teška sjećanja, uvijek donosi nadu u promjene nabolje i osjećaj da smo na pragu novog svijeta – čistijeg, boljeg i pravednijeg nego prije,” prisjetio se događaja iz Drugog svjetskog rata ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Dalje piše da je Zapad zaboravio uspjehe SSSR-a u tom ratu i da nekadašnji partneri odbijaju da se “sjete historijskog susreta sovjetskih i američkih vojnika na Elbi 1945. godine.”

Gubitak povjerenja

“Protekle skoro osam decenija, i zadnje godine – posebno slikovito – pokazali su šta je to zapadni svijet. Rusija je jasno uvidjela njegov cinični pragmatizam, apsolutnu nesposobnost da pregovara pa je potpuno izgubila povjerenje u njega,” ističući da danas Rusija nema s kim razgovarati i da se njihove vizije svijeta razlikuju.

Napisao je da je Evropska unija takođe degradiranao, institucionalno i moralno. Da Brisel vodi igru dvostrukih standarda koji primjenjuje i na Zapadni Balkan.

“U takvim okolnostima, čini nam se, potrebno je još jednom pažljivo razmisliti da li će željeno članstvo u Evropskoj uniji donijeti afirmaciju famoznih “evropskih standarda” na Balkanu. Može se reći da je sama Bosna i Hercegovina minijaturna Evropska unija. A sporazumi koje su narodi BiH postigli putem dijaloga na osnovi uzajamnog poštovanja i kompromisa mogli bi dovesti do postizanja trajnog mira i jačanja unutrašnje stabilnosti – bez formalnog članstva u evropskim strukturama. Ali, ponavljamo, mi ćemo poštovati suvereni izbor naroda BiH.”

“Vještački sukob” u Ukrajini?

“Ulogu takvog instrumenta danas odigravaju ne samo međunarodne strukture, već i cijele zemlje. Očigledno da je Ukrajina, uz blagoslov Zapada, formirana isključivo kao anti-Rusija, a vještački izazvani sukob na njenoj teritoriji samo je izgovor za jačanje NATO snaga i njegovo dalje širenje na Istok, sve do neposredne granice sa Rusijom. “Zahvaljujući” našim nekadašnjim saveznicima, nakon 77 godina, ponovo smo prinuđeni da gasimo “neonacističko” žarište koje se razgorjelo sasvim blizu,” piše Kalabuhov izbjegavajući reći da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

“Sada, kao i prije 77 godina, spremni smo da branimo istinu i da se borimo za naše nacionalne interese. A besmrtni Dan pobjede još jednom nas podsjeća da će veliko zlo biti bezuslovno pobijeđeno”, na kraju je poručio ruski amabasador u BiH čija zemlja više od dva mjeseca bombarduje građane Ukrajine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare