Kalabuhov: BiH nije uvela sankcije, zato dobivate gas po istoj cijeni

Vijesti 06. jun 202216:35 > 16:46 7 komentara
Igor Kalabuhov (N1)

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov kazao je u ponedjeljak kako mu je velika čast što se obratio u NSRS kao jedini ambasador te zemlje koji je to do sada uradio.

Kazao je kako se Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je “sastavljena” Bosna i Hercegovina.

“Uvjereni smo da decentralizovana arhitektur Daytona osigurava normalno fukcionisanje oba entiteta i predastavlja okvir za normalna život konstitutivnih naroda i ostalih. Smatramo da će spoljno uplitanje i nametanje rješenja imati dalekosnažne posljedice. Moramo konstatovati ulogu jednog dijela međunarodne zajednice i sebična želja da se implementira njihova politička agenda, posebno kroz nametanje euroatlantskih integracija što je dovelo do korozije Dejtonskog sporazuma”, kazao je Kalabuhov.

Osvrnuo se i na imenovanje “njemačkog državljanina” Schmidta za visokog predstavnika u BiH ocijenivši i to kao primjer loše politike MZ-a.

“Jednako pogubnim smatram sankcije protiv političara koji vode nezavisnu politiku. Sankcije nezavisnim medijima u RS također zaslužuju osudu. Poštujem suvereno pravo Bosne i Hercegovine da realizuje vanjskopolitičke prioritete, ali imamo i mi pravo naglasiti probleme sa pristupanjem BiH savezima koji provode neprijateljske politike protiv Rusije”, poručio je ruski ambasador u NSRS.

Igor Kalabuhov je istakao želju da se “prošire veze” sa Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali da je nesumnjivo kako je RS “ključni partner Moskve”.

Također, kazao je i kako se radi na otvaranju ambasade Rusije u Banjaluci.

Na kraju svoga obraćanja u Narodnoj skupštini Kalabuhov je govorio o ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

“Zapad iskrivljuje ciljeve ‘specijalne operacije’ u Ukrajini. Vjerujemo da veze između Rusije i BiH imaju veliki potencijal. Činjenica je da se Bosna i Hercegovina odbila pridružiti sankcijama Rusiji dovela je do porasta izvoza iz BiH u Rusiju. Usprkos insinuacijam da je BiH uvela sankcije Rusiji i zato Bosnu i Hercegovinu svrstavamo u prijateljske države”, naveo je ambasador Rusije i kao potvrdu takvih prijateljskhi odnosa naveo je “produžetak ugovora o snabdijevanju plina na istim uslovima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare