Kalabuhov: BiH vidimo kao cjelovitu – onako kako je vide građani

Vijesti 14. maj 202119:19 > 19:35 0 komentara

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH, kazao je kako ne mogu (Rusija, op.a.) nametnutni svoju viziju BiH već da se o tome trebaju dogovoriti građani koji ovdje žive. Istakao je kako Rusija vidi BiH kao suverenu i prosperitetnu zemlju, ali cjelovito onako kako to vide građani.

U samom uvodu gostovanja u Danu uživo citirao je reisu-l-ulemu Huseina Kazazovića.

“Pročitao sam hutbu u kojoj kaže ‘dijalog je put do dogovora, a vaše nepovjerenje do destrukcije i uništenja’. Vrlo mudro i vrlo aktuelno”, kazao je Kalabuhov.

Komentirajući napredak BiH od Dejtona do danas, kazao je kako “ne bi rekao da sve stagnira, ali da vidi kako neki dijele tu procjenu”.

“Situacija se razvija, pitanje je u kojem pravcu. Kada pričam s političarima i običnim ljudima koje znam u BiH dugo, vidim da svako ima svoju viziju. Svako ima svoje razmišljanje kako je trebala BiH biti 25 godina nakon Dejtona. Tu bih citirao uglednog novinara Gojka Berbića o njegovoj viziji BiH ‘BiH može opastati i živjeti u miru samo kao antifašistička, antiklerikalna i sekularna zemlja u kojoj će biti poštivanje ljudskij prava, neće biti mržnje, rasizma i kesnofobije. I u kojoj će odlazak u džamiju i crkvu biti stvar vlastitog izbora'”, rekao je.

Na pitanje kako on vidi BiH, rekao je da ne može dati svoj komentar, ali da je vide kao “suverenu, prosperitetnu zemlju koja odlučuje o sebi”.

Na pitanje da li je vide kao cjelovitu, odgovorio je: “Cjelovitu onako kako je vide građani”.

Rusija mora balansirati

Istakao je kako još nije “otvorio sve karte”, odgovarajući na prozivke, te kako se nada da će biti još iznenađenja.

“Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma mora posmatrati kako se ide s realizacijom, ako međunarodna zajednica ne igra onako kako treba pravilno, moramo balansirati. Ima nepravilnih citiranja Dejtonskog sporazujma u komunikeima (PIC-a, op.a.)”, rekao je Kalabuhov.

Odgovarajući na pitanje da li Dodik treba biti sankcionisan zbog retorike i poteza, kazao je da “ne zna”.

“To je pitanje za OHR jer mislite da OHR može sankcinisati, to je stvar Valentina Inzka”, rekao je.

Inzko može sam, ali…

Da li Inzko ima odriješene ruke da reaguje mimo PIC-a?
“Apsolutno. U principu mislim da može uraditi sam, ali da se dogovorimo u sastavu Upravnog odbora”, rekao je Kalabuhov.

“Ako kažemo da je država pravna država, svaki čovjek koji ima primjedbe za ono što Dodik govori, može to sudski riješiti”, dodao je.

Govoreći o razlozima zbog kojih je pozvao na zatvaranje OHR-a, kazao je kako je razlog taj što ovdje “svi znaju da ima institucija koja piše zakone i oni ona ne rade”. Na konstataciju da OHR godinama nije napisao niti jedan zakon, naveo je: “Ako nije ništa radio koja je njegova svrha?”. Istakao je kako “Valentin Inzko nije tražio korištenje bonskih ovlasti”.

Na Dodikove izjave o “mirnom razlazu” rekao je kako je to “jedan stav, a da ima i drugi stav da BiH bude građanska država”.

“Potreban je dijalog, da sjednemo i dogovorimo se šta treba biti država. Za riječ raspad, samo kada se ne može dogovoriti jedinstvena BiH. To nije seceniostički pristup. Dodik kaže da treba pričati i dogovarati se kako će BiH izgledati. Mislim da, ako govorimo o dijalogu unutar BiH, moraju biti konstutirani neki koncepti i razgovarati o tome”, kazao je.

Zakon o zabrani negiranja genocida

“Ne možemo se oko toga usaglasiti jer  to mora biti unutrašnja stvar BiH. Ne visokog predstavnika. Mora biti politička volja, ako nema, to je Parlament i treba voditi dijalog. Ako nema kompromisa, šta? To je stvar o kojoj nema kompromisa u BiH i ona može samo otežati stanje u BiH. Nema u svim zemljama takvog zakona. U SAD-u nema takvog zakona. Nema ni u Rusiji”, rekao je.

Dodao je i da bi inicijativa za proglašenje Međunarodnog dana genocida u Vijeću sigurnosti, što je Rusija blokirala, dovela regiju u tešku situaciju.

Istakao je kako je Rusija zainteresovana da ima “dobre odnose sa svima – i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima”.

O NATO integracijama BiH

“Reagovali smo na val publikacije koju su u medijima u BiH o prednosti NATO-a. Htjeli smo pokazati ‘dark side of the Moon’ priče o NATO integracijama.

“Naš stav po ovom pitanju je takav da to zavisi od suverenog izbora svake države. Ako ona izabere priroitet integracije, onda je to njen izbor. Evropske integracije BiH – mi mislimo da ona ne mora značiti da nema veze s Ruskom Federacijom. Kada slušamo izjave iz Brisela da je Balkan geopolitička zona EU i niko ne može djelovati tu. To nije prihvatljivo za nas jer i mi kao država imamo interese. Ako mislite da NATO brani države unutra, to nije tako. To je stvar dogovora unutar BiH”, rekao je Kalabuhov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!