Kalabuhov pozdravio odluku Putina; Dodik: BiH jedino može imati neutralan stav

Vijesti 22. feb 202212:31 > 13:16 5 komentara
Dodik i Kalabuhov (N1)

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov ocijenio je historijskom odluku predsjednika Vladimira Putina da Donjecku i Lugansku prizna nezavisnost od Ukrajine.

Kalabuhov je podsjetio kako je i sam iz Donjecka.

“Čuli ste za odluku predsjednika Putina. Za mene je to od posebne važnosti jer sam iz Donjecak i mislim da je to historijski dan za Rusiju i ljude u Donjecku i Lugansku. Mislim da će sve biti dobro. Kao diplomata želim reći da je ovo momenat kada se moraju početi ozbiljni pregovori za kreiranje sistema bezbjednosti u Evropi koji će biti sigurni za svaku državi i narod”, rekao je kratko Kalabuhov.

Ruski ambasador danas se sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji je poručio kako BiH mora ostati “neutralna” u vezi sa ukrajinskom krizom. Također, Dodik je odbacio stavove kolega iz Predsjedništva, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

“Nije stav BiH (izjave Komšića i Džaferovića). Oni nastavljaju da dijele BiH, da dezavuišu javnost i derogiraju zvanične organe. To je njihov privatni i politički stav, on su direktno zloupotrijebili situaciju. BiH jedino što može postići je neutralan stav. Ako oni cijene da na taj način pridobijaju simpatije, zvali su i mene da se pridružim, realno je očekivati da budemo neutralni. Svi mi imamo simpatije, to što su potrčali da se svrstaju govori da nisu vodili računa o Bosni i Hercegovini”, ocijenio je Dodik.

Članom državnog predsjedništva zaključio je kako je smiješno Rusiju optuživati da krši međunarodno pravo, priznavanjem Donjecka i Luganska, posebno kad to rade oni koji su priznali Kosovo.

“I sada oni nama šalju poruku da prihvatimo njihovu ocjenu kako Rusija krši međunarodno pravo. Da pošaljete avione NATO-a na Srbiju i Republiku Srpsku bez odluka Vijeća sigurnosti UN-a i govoriti o poštivanju međunarodnog prava – to je apsurdno”, zaključio je Milorad Dodik.

Dodik je ranije danas kazao kako sa velikom zabrinutošću prati događanja u Ukrajini i da se nada kako će se kriza u ovom dijelu svijeta završiti mirnim putem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare