Kamp Lipa postaje uslovniji za življenje, migranti priželjkuju i ljekare

Vijesti 09. jan 202119:24 2 komentara
N1 (Ilustracija)

Stotine migranata smješteno je u šatore koje su nedavno postavili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na lokalitetu Lipe. No, radovi na uspostavljanju boljih uslova boravka i dalje se nastavljaju. Lipu je danas posjetio i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a situaciju prate pripadnici Službe za poslove sa strancima i MUP-a USK.

Redovi ispred vojnih šatora. Stotine migranata čekaju da zauzmu svoje mjesto. Od večeras bi svi koji borave na Lipi, trebali imati svoj krevet. Smještajni kapacitet, prema ranijim informacijama, iznosi 900 mjesta. No, brojni su i dalje nezadovoljni.

Neki od nas su sinoć boravili ovdje u šatorima, ali i dalje nema struje, zabrinuti smo šta će nadležni uraditi. Ranije smo protestovali kako bismo ostvarili svoja prava, i ako nam se ne obezbijede uslovi od toaleta, tople vode, opet ćemo protestovati“, rekao je Zahir iz Afganistana.

Nadležni ipak tvrde, radovi se nastavljaju. U svim šatorima su postavljeni podovi, kreveti, te osigurano grijanje. Uz asistenciju Crvenog krsta Grada Bihaća formiran je poseban šator u kojem će se svakodnevno dijeliti hrana. Pripremaju se uslovi za mogućnost tuširanja. Iz dana u dan će se, tvrde nadležni, pokušavati što je više moguće, poboljšavati uslovi za stotine migranata koji borave na Lipi. No, mnogi priželjkuju i ljekare na terenu.

Uslovi su sada bolji, ali mnogi ljudi ovdje imaju problem, ozbiljni medicinski problem, ali ljekari ne dolaze ovdje“, rekao je Akil iz Pakistana.

Iz Službe za poslove sa strancima ranije su za N1 naveli kako će u narednim danima na Lipi biti u funkciji i trijažni šator. Kamp je danas posjetila i delegacija Ministarstva sigurnosti BiH, prevođena Selmom Cikotićem. Otkrivaju planove za naredni period.

Da zajednički udružimo svi snage, i da ovdje stvorimo jedan humaniji način i uslove boravka migranata. Mislim da je ovo trenutno najbolje moguće rješenje i nadam se da ni ovo neće dugo trajati. Ono što je jedan od ciljeva, vidjeli ste da je ministar sigurnosti s predstavnicima i EK i IOM-a, naravno naše Službe za poslove sa strancima, obišao lokalitet privremenog prihvatnog centra gdje ćemo čim prije otpočeti prije svega s uklanjanjem starog šatorskog naselja i stvoriti uslove da počnemo da gradimo novi privremeni prihvatni centar za smještaj kapaciteta negdje oko 1.500 migranta na ovom lokalitetu“, istakao je Senahid Godinjak, šef Kabineta ministra sigurnosti.

Stotine migranata proteklih sedmica boravilo je gotovo na otvorenom, nakon što je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima zapaljen dio ranijeg šatorskog naselja u kojem su se nalazili kreveti, a kojim je upravljala Međunarodna organizacija za migracije. Tužilaštvo USK i dalje istražuje detalje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare