Kampanja EU: Digitalni brojač podsjeća na važnost izlaska na izbore

Vijesti 28. sep 202217:59 0 komentara

Digitalni brojač koji će narednih dana služiti građanima kao podsjetnik važnosti izlaska na izbore, pokrenut je, simbolično, na platou ispred BBI centra u Sarajevu. Sve je dio kampanje EU kojoj je cilj ohrabriti i motivisati građane da iskoriste svoje demokratsko pravo na predstojećim Općim izborima i promijene tok političkog djelovanja u naredne četiri godine.

Klima pred predstojeće izbore sluti na promjene, ocjenjuju upućeni u političke prilike. Međutim, nisu optimistični da će izlaznost građana biti veća u odnosu na prethodne izborne cikluse. No, da bi se nešto, ipak, moglo promijeniti, stava su i pojedini građani Sarajeva.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

“Izaći ću, obaviću svoju građansku dužnost. Izlazim svake četiri godine. Smatram da će pobijediti najbolji jer zaista je ljudima dosta svega”.

“Vjerovatno da će se promijeniti nešto. Ne bi ni glasali da se nešto neće promijeniti. Moramo se više okrenuti Bosni svojoj, Bosna mora ići naprijed”.

“Neću promijeniti ništa, ne mogu ja kao jedinka, ali ću izaći”.

“Ja ću na izbore izaći kao i svake četiri godine. Neće biti laganja naroda i bježanja iz Bosne kao što ja bježim”.

“Izaći ću, obaviću svoju građansku dužnost i to je to”.

Djelovanje političkih partija u predizbornom periodu ni po čemu se ne razlikuje od prethodnih izbornih ciklusa, pa je veliki izazov odlučiti kome dati svoj glas. Ipak, rezultati UNICEF-ovog istraživanja pokazuje da će ovog puta aktivniji biti i mladi. 83% ove populacije planira izaći na izbore.

“To je samo minut našeg vremena koji može da odluči o naredne četiri godine u Bosni i Hercegovini. Mladi trebaju biti pokretači promjena u našoj državi BiH, i zbog toga trebaju izaći na izbore i ispuniti građansku dužnost”, kaže Nejra Gurbeta, mladi ambasador EU.

Osim učešća mladih, posebno je važno podstaknuti i veće učešće žena čije dosadašnje političko predstavlje nije na zavidnom nivou.

“Ne možemo predvidjeti rezultate izbora, a ponajmanje kada u njima ne učestvujemo. Ja na pravo na izbor gledam kao na obavezu, ali i kao privilegiju i zato moramo iskoristiti naše pravo glasa”, govori Kristina Ljevak, novinar i aktivista.

Ulogu u jačanju demokratskih prava u izbornom procesu preuzela je i EU.

“Zašto EU učestvuje u ovome? Glavni razlog je da je BiH predala zahtjev za članstvo u EU, a ono što je najvažnije u tom procesu jeste onih 14 prioriteta. Prva na listi je demokratija, uvođenje boljih standarda, više transparentnosti, a Evropska unija je na tom putu uz vas”, istakao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, na opštim izborima u BiH učestvuje 145 političkih subjekata, a pravo glasa ima nešto više od 3,3 miliona birača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!