Kampovanje mladih na Boračkom jezeru i zabava popraćena edukativnim programom

Vijesti 22. jul 202220:06 > 20:08 0 komentara
N1

Svakoga jutra 60 mladih uzrasta od 8 do 28, uz posebno izabranu numeru, ustaju i redaju se u zbor - mjesto i vrijeme kada dogovaraju aktivnosti za još jedan dan u ljetnom kampu na Boračkom jezeru.

Specifične izviđačke rutine

“Dan ovdje jako brzo prođe. Ustanemo u 8 sati, obavimo smotru šatora, gdje se proglasi najuredniji, potom idemo na doručak pa na plažu. Tamo se najviše zabavimo, ukoliko neko ne zna da pliva ima priliku da nauči zajedno sa ekipom izviđača koji su sa nama. Zatim ide ručak, hrana je uvijek ukusna i čekanje u redu za obrok skupa sa više od 50 ljudi ima svoju čar. Radionice također, jedno smo veče gledali i film, to mi se posebno dojmilo”, kazala je Anela Bećarević stipendistica Udruženja OGBiH – Jovan Divjak
Alladin-Ali Akmadžić, stipendista Udruženja OGBiH – Jovan Divjak govori nam da izviđači na jutarnjem zboru vrše primopredaju dužnosti.
“Podižemo zastavu naše države, dogovaramo ko će biti dežurne osobe u kuhinji, a ko će noću dežurati i paziti da svi spavaju i da nema nikakvih problema. Kamp ima svoja pravila, neke specifične izviđačke rutine u koje se nekako brzo uklopiš i osjećaš kao da si i sam dio njihovog voda”, objasnio je Akmadžić.
Izviđački odred “Neretva – Konjic” svakog ljeta, već više od 15 godina, organizuje kampovanje za djecu i mlade sa Udruženjem Obrazovanje gradi BiH-Jovan Divjak.
“Sa željom da se djeci obezbijedi inkluzivno kvalitetno provedeno vrijeme, nastao je projekat “Ljetovanje na Boračkom jezeru”. Ovo ljetovanje organizujemo sa korisničkim grupama koje podržavamo ali i sa korisničkim grupama Udruženja “Budi mi prijatelj” iz Visokog, Udruženjem za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza”, Zavodom za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica – Drin iz Fojnice te drugim prijateljskim organizacijama, ove godine tu je grupa djece iz Zvornika. Kamp se odvija u izviđačkom kampu Izviđača “Neretva” Konjic, te se sastoji od zabavno – edukativnih radionica, slobodnog vremena, učešća u sportsko – rekreativnim aktivnostima i mnogo druženja”, navodi Maja Nikolić, projekt asistentica Udruženja OGBiH.
N1
Zabava, sunce, plivanje i plovidba čamcima, društvene igre i sportske aktivnosti popraćene su edukativnim programom. Radionice na temu diskriminacije, medijske osvještenosti, važnosti obrazovanja, budućnosti, zaposlenja i drugih društveno značajnih pitanja, među kojima je i radionica Crvenog križa.
“Upoznali smo ih sa osnovama Prve pomoći, praktično smo pokazali kako postupati u slučajevima poput nezgoda gdje imamo unesrećenog sa ili bez svijesti, koji krvari arterijski ili venski potom obradili smo i lomove, napade i najčešće situacije u kojima je potrebna pomoć prije dolaska hitne. Naravno, posebnu pažnju obratili smo na postupanje u slučaju susreta sa zmijama jer su česte u ovo doba godine i na ovakvim područjima, zatim opekotine i druga oštećenja kože nastala pod dejstvom visokih temperatura, kakve imamo priliku osjetiti tokom kampovanja na Boračkom jezeru”, rekao je Edin Dobraća ispred Crvenog križa.

Prijateljstva za čitav život

Kako su za vrijeme kampovanja, ovih mladih ljudi, u Hercegovini izbijali mnogobrojni požari, dodatna radionica za sve učesnike bavila se upravo temom zaštite od vatre i njenih posljedica.
“Požari su se mogli vidjeti odmah iznad samog kampa, to je naravno uplašilo djecu i najmlađe učesnike, iako su mogli vidjeti helikoptere koji nastoje ugasiti požare, dim i višednevno zadržavanje opasnosti nadomak mjesta gdje su smješteni, za njih je bilo zabrinjavajuće. Radionicom smo nastojali ponuditi neophodna znanja za postupanje u kriznim situacijama izazvanim vatrom i požarom, a u isto vrijeme i pružiti neki oblik sigurnosti i objasniti da mogu mirno uživati u svom boravku u prirodi, na predivnom Boračkom jezeru”, zaključuje Sara Podgorica ispred Crvenog Križa.
Stipendisti Udruženja OGBiH Jovan Divjak ostvarili su na ovom kampovanju brojna iskrena prijateljstva koja traju i mnogo duže od pustolovine u ledenjačkom jezeru Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!