Kanadske pokrajine proglasile 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Vijesti 07. jul 202208:44 > 08:47 1 komentar
Anadolija

"Premijer Kanadske pokrajine New Brunswicka, gradonačelnici Edmontona i Londona proglasili su 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i na tome smo zahvalni", kaže direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić.

Premijer Kanadske pokrajine New Brunswicka Blaine M. Higgs proglasio je 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici kao i gradonačelnici Edmontona, glavnog grada kanadske pokrajine Alberta, Amarjeet Sohi i kanadskog grada Londona, Ed Holder.

N1

Kanadski savezni parlament donio je dvije rezolucije 2010. i 2015. godine kojima se priznaje genocid koji su srpske snage počinile u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

11. jula 2022. godine obilježit će se 27. godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je pogubljeno najmanje 8.372 nedužnih bošnjačkih civila, a 30.000 protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu u Evropi od Holokausta.

Ova godišnjica podiže svijest o tragičnom stradanju bosanskog naroda i odaje počast i sjećanje na one koji su poginuli usljed etničkog čišćenja i agresije.

“Istina o genocidu u Srebrenici je pobjedila u Kanadi. Ubistvo više od 8.000 ljudi u genocidu u Srebrenici i neuspjeh međunarodne zajednice da interveniše, ostaje stalna sramna tragedija čovjeka i civilizacije. Na 27. godišnjicu genocida, naše misli su sa mnogim ženama koje i dalje nose rane svog gubitka, majkama, ženama, sestrama i kćerima. Mi poštujemo i suosječamo njihov bol ne samo sa kontinuiranim radom da se zločinci suoće sa pravdom, već i dajući im nadu u bolju budućnost sa istinom i pravdom.”

N1

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić se zahvalio premijeru News Brunwicka i gradonačelnicima Edmontona i Londona na kontinuiranom doprinosu kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici.

Institut za Istraživanje Genocida Kanada je organizacija koja zastupa Bošnjake u Kanadi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare