Kandić: Građani osjećaju strah i nelagodu zbog murala Ratka Mladića

Regija 09. nov 202118:41 > 18:48
Podijeli:
Nataša Kandić
Izvor: Nataša Kandić (N1)

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo kazala je kako farbanje murala posvećenog ratnom zločincu Ratku Mladiću predstavlja "jedinu nadu" za Srbiju. Dodala je kako među građanima "postoji strah, ali se i probija taj strah".

N1: Kako vidite današnju situaciju?

Nataša Kandić: Vidjela sam kako Aidu i još jednu djevojku (Jelenu Jaćimović) odvode s tog mjesta. Nema informacija jel iko još odveden. Očito da ima reakcija, da ne prolazi to tako tiho. Imamo situaciju da je u Sremskoj Kamenici grupa građana ili jedan građanin prefarbao mural Ratka Mladića. Imamo i danas te aktivnosti. To je jedan dobar znak. Postoji strah, ali se i probija taj strah. To je jedna važna poruka.

Vezane vijesti

Da li postoji strah u cijelom društvu?

Po reakcijama građana na Slaviji, koji svaki dan prolaze pored murala, kažu da se ne vole tu zadržavati i svi imaju neki strah, neku veliku nelagodnost. Situacija je van kontrole. Niko ne vjeruje da je ta policija profesionalna i da se drži zakona. U Srbiji postoji jedna velika šutnja, mislim na intelektualnu zajednicu i civilno društvo…. nisu glasni kao nekada. Klima je takva da nema više prostora za slobodan govor. Ta tema prošlosti se nametnula na jedan drugi način. Sada su u prvom planu oni koji su osuđeni za ratne zločine, predstavljaju se kao heroji. Nova vlast vraća “ponos narodu”. To se nikako ne podudara sa činjenicama utvrđenim na suđenjima, ali i sa činjenicama iz života.

Aidu Ćorović su uhapsili policajci u civilu, a iz MUP-a Srbije je saopšteno da ne čuvaju mural?

Oni su sa ovom zabranom napravili neviđenu grešku. Dali su povod i čvrste argumente da štite mural i da neće dozvoliti njegovo sklanjanje.

Izjavili ste da ako predsjednik Srbije ne naredi uklanjanje murala, Srbija će biti jedina zemlja u svijetu koja Međunarodni dan borbe protiv fašizma obilježava zabranom brisanja murala ratnom zločincu. Rekli ste i da Vulin nanosi šretu Srbiji?

Rekla sam da se ne može obilježiti Međunarodni dan borbe protiv fašizma ako se ne ukloni mural Mladiću. Prevladava novi pristup koji je nagovijestio Vučić. Kad se spominjao zločin u Račku (Kosovo) vlast je govorila da je sve naštimano. Onda je tim povodom Vučić kazao da niko u Srbiji osim Kandić i Biserko ne misli da su u Račku ubijeni civili. On je na ovaj način rekao da postoji u Srbiji konsenzus da nisu počinjeni zločini. Srbija se definitivno okrenula drugom putu koji Vulin nazivao “srpskim svijetom”. Mi danas na ulici imamo policiju koja štitit mural (ratnom zločincu). Jedinu nadu koju imamo je da je u gradiću u Vojvodini neko prekrečio mural Mladiću.

Daleko smo od suočavanja sa prošloću. Nema nijedne zemlje u regionu koju više optužuju od Srbije. Sve oči susjedstva su upere u nju, a Srbija svaki dan proizvodi novi incident koji remeti te dobrosusjedske odnose.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar