Kandić o presudi Simatoviću i Stanišiću: Neko je ispravljao greške

Vijesti 01. jul 202117:21 > 19:12 1 komentar

Nataša Kandić osnivačica Fonda za humanitarno pravo i aktivistkinja iz Srbije poručila je da je neko u presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ispravljao greške, te da je u početku očekivala 20 godina zatvora za njih. Također, rekla je da se sada čeka šta će presuda dvojcu iz bivše Državne bezbednosti Srbije devdesetih da znači.

“Očekivala sam da će kazna iznositi 20 godina, da će biti osuđeni po individualnoj odgovornosti, a ne kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP). To mi se činilo komplikovano, teško, posle oslobađajuće presude i drugih presuda – gdje nisu uspeli dokazati UZP”, navela je Kandić.

Ona je ocijanila da joj je presuda iznenađenje s jedne strane, a s druge, nije na nivou presuda koje su izrečene generalima Perišiću ili Gotovini.

“Ovo je neko ispravljao greške, a bila je greška sudija Haškog tribunala. Napravljena je greška kada se to tumačilo da je pritisak išao preko sudije Merona, pritisak State Departmenta, jer je postojao strah da bi se mnogi američki oficiri koji ratuju na teritoriji drugih država mogli naći pred sudom”, ocijenila je Kandić.

Kandić: Vulin pokazao da ne razume ništa

Ona je ocijenila da je dobro što smo vidjeli presudu zasnovanu na poznatim standardima Haškog tribunala.

“To je dobro, čudno i svi čekamo da vidimo šta to sve znači”, rekla je Kandić.

“Imamo da je utvrđen UZP od avgusta 1991., oružani sukob, ali da nema dokaza da su Stanišić i Simatović od avgusta, osim u Bosanskom Šamcu, doprineli UZP, a to je da se sa određenih područja Hrvatske i BiH ukloni Hrvatsko i muslimansko stanovništvo”, izjavila je.

Istaknula je kako su sudije zaključile da su Simatović i Stanišić prije augusta te godine, a ne poslije, planirali razne jedinice, organizovali obuke, a to je bilo sve prije nego što je utvrđeno postojanje UZP.

VEZANE VIJESTI

“Čini mi se da je sada ipak važno da je sudsko veće deportacije, progone, ubistva, da je to povtvrđeno, da je Tužilaštvo dalo dovoljno dokaza. Nisu našli dokaze da su optuženi direktno doprineli izvršenju zločina”, navela je.

Komentarišući reakcije na presudu – Kandić je rekla da bi ovakva presuda u svakoj zemlji sigurno izazvala mnogo debate, ali je to u Srbiji marginalizovano.

“Mislim da je na stari način, kao i u presudi Karadžiću i Mladiću, da je dežurni diskutant u ime vlasti, Vulin, da je rekao da je to presuda srpskom narodu”, istaknula je Kandić.

Time Vulin poručuje, ocijenila je gošća N1, da ništa ne razumije, ali da u Srbiji ipak ima ljudi koji su razumjeli presudu i šta je doprinos Stanišića i Simatovića UZP-u, koji je ograničen samo za područje Šamca.

“Smatra se da je Srbija dobro prošla”, rekla je Kandić u Danu uživo na N1.

Šamac otvara brojna pitanja 

S druge strane je rekla da je presuda važna za sam Šamaac, jer je to mjesto koje je tadašnja Državna bezebednost planirala, da je otvoreno, otkriveno, da su jedinice formirane, da se u presudi spominju Crvene beretke, i da se jasno pominje da su u napadu učestvovale jedinice JNA.

Šanac prema njenom mišljenju otvara brojna pitanja, i da se na Šamcu utvrđuje njihova odgovornost za podržavanje izvršenja UZP.

Kandić je također istaknula da se u presudi Stanišiću i Simatoviću, tačnije u zaključku, ne navode imena, poput Slobodana Miloševića ili Željka Ražnatovića Arkana, ali se ipak navodi jasan zaključak o najvišim predstavnicima Srbije koji su dijelili namjeru i cilj da se stvaraju srpske etničke teritorije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare