“Kandidat koji vjeruje u svoje sposobnosti nema problem da ih je pored njega 10”

Vijesti 22. sep 202219:23 0 komentara
N1

Predizborna kampanja nimalo drugačija nego inače. Politički kandidati uglavnom nekreativni, narcisoidni, pa i agresivni. Umjesto konkretnih programa ponovo uvrede, ratna retorika, vjerski elementi. Obilježava je i činjenica da protukandidati bježe jedan od drugog, te za razliku od većine demokratskih zemlja, prije svega onih Evropske unije, ne pristaju na predizborna suočavanja, debate, razmjene stavova, neki čak i naprasno napuštaju ranije dogovorene nastupe. Političari se odlučuju na pojedinačne nastupe i to u medijima za koje smatraju da su im naklonjeni. Javnost bombarduju objavama na društvenim mrežama, bez ikakve intereakcije, i plakatima s njihovim likom i sloganima o boljem sutra.

Kraj 2019. početak 2020. godine. S nestrpljenjem se čak i u BiH dočekivao okršaj predsjedničkih kandidata susjedne Hrvatske. Izjave Grabar Kitarović, Milanovića, Škore, objavljivane su u svim regionalnim medijima, prepričavane i komentarisane na svim mrežama. Debate se ogolile mnogo toga. I rijetki su koji u njima nisu učestvovali. A šta su dobili građani Bosne i Hercegovine?

“Ništa, dakle ništa. Politički slogani uglavnom kod mene izazivaju smijeh, neko se je potrbušio, od članova stranke smišlja i dođe sutra u stranku kaže imam dobru ideju, ovdje nema kreativnosti, nema ideja, nema ni obećanja. Nije obećanje ako na bilbordu piše “svi za jedan zajedno”. Šta to znači? Ili “moja, naša, vaša zemlja”. Potcjenjuju nas, dovoljno je da postave svoje face na bilborde i misle ja ću se zalijepiti na njihovu ljepotu, na njihov osmijeh, gdje mi se smiju u lice jer me smatraju ovcom, ja samo trebam da izađem i zaokružim njihovom plemeniti lik”, zaključuje marketinški stručnjak Ekrem Dupanović.

Jedini napori su im “druženja s narodom”, gdje se također podrazumijevaju da je njihovo plemenito prisustvo dovoljno. Na skupovima se uglavnom obraćaju istomišljenicima uskraćujući opću javnost za informacije o njihovim stvarnim intelektualnim kapacitetima, programima, ideologiji, rješenjima, stava je Semina Ajvaz, profesorica na Univerzitetu Džemal Bijedić. Nesudjelovanjem u sučeljavanju pokazuju nespremnost za odmjeravanje snage s protukandidatima, ali i neodgovornost prema biračima.

“Debata je najzahtijevniji dio predizborne kampanje, a istovremeno je i suština političkog života svakog demokratskog društva. Debate bi trebale biti neizostavan dio predizborne kampanje, jer je to najvjerodostojnija interakcija između kandidata i birača, kao i dokaz da se politički procesi vode zbog građana, a ne mimo njih. Rijetki su kandidati koji se pristaju pojaviti u ovakvim emisijama jer su tada pod posebnim povećalom javnosti gdje ih i najmanja greška može koštati povjerenja birača. Debata može i povećati i smanjiti šanse kandidata. Kandidat koji vjeruje u svoje kvalitete nema problem da pored njega bude još deset drugih kandidata”, stava je Ajvaz.

Bahatost, arogancija, agresivnost, tako su mnogi ocijenili napuštanje emisije Pressing, kandidata za Predsjedništvo, Denisa Bećirovića. Što ne priliči poziciji na koju pretenduje, te pokazuje da je njegov jedini program “pobijediti” Bakira Izetbegovića. Dok izbjegavanje drugog da se suočava s protukandidatima, mnogi ocjenjuju kao nedostatak političke kulture i zrelosti.

“Nisu navikli na pristojnu komunikaciju, asertivnu, nisu navikli na jednu normalnu razmjenu argumenata, u tom procesu uslovno rečeno rasprave vode se uvjerenjima i samo na takav način zastupaju svoje stavove neuvažavajući stavove drugih i nenastupajući s pozicije argumenata. Također primjetno je u cijeloj BiH da političari imaju svoje medije, što implicitno, što eksplicitno i da su skloniji da nastupaju u tim medijima i da samo njima daju izjave”, izjavio je komunikolog Mladen Bubonjić.

Poštovanja kandidati nemaju ni prema javnim servirima u BiH, jer mnogi od njih, čak i tamo, odbijaju raspravu s konkurencijom. Istraživanje Mediacentra kaže da je upravo televizija najkorišteniji izvor vijesti u našoj zemlji, stoga izbjegavanjem sučeljavanja šalju i jasnu poruku nepoštivanja kako novinara, tako i široke javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!